Hlavní obsah

Další stávka na německé železnici nebude. Deutsche Bahn se dohodly s odbory

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) se dohodl s odborovým svazem strojvedoucích GDL na úpravě mezd. Riziko další stávky, která by byla od srpna čtvrtá, je tak zažehnáno. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Lidé čekají na nástupišti berlínského hlavního nádraží.

Článek

„Dohodli jsme se,” citovala agentura DPA svůj zdroj z Deutsche Bahn, který se jednání účastní.

Dosažení shody následně potvrdili i zemští premiéři Dolního Saska a Šlesvicka-Holštýnska Stephan Weil a Daniel Günther, kteří další kolo jednání zprostředkovali.

Svaz GDL od srpna uspořádal tři stávky, kterými se snažil dráhy přimět ke zvýšení mezd. Po třetí stávce, která skončila zhruba před týdnem, učinily DB odborářům novou nabídku.

Strojvedoucí mají vztek. Železniční dopravu v Německu ochromila stávka

Ekonomika

Svaz GDL usiloval o zvýšení mezd o 1,4 procenta v letošním roce a v nadcházejícím roce o další 1,8 procenta. Požadoval také jednorázový příspěvek 600 eur (zhruba 15 300 korun) kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19.

DB nabízely vyšší mzdy od roku 2022. Argumentovaly přitom hospodářskými dopady pandemie, o příspěvku ale chtějí jednat.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo čeká další stávka strojvedoucích

Německo čeká v krátké době už třetí stávka strojvedoucích německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB). Ve středu odpoledne ji zahájí nákladní doprava...

Výběr článků

Načítám