Hlavní obsah

ČOI prý porušuje zákon, když tají jména pump s nekvalitním benzínem

Česká obchodní inspekce (ČOI) utajováním jmen prodejců nekvalitních pohonných hmot nezákonně odpírá informace, sdělila ve čtvrtek zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. V minulosti tento postup kritizovala a inspekci žádala, aby své stanovisko přehodnotila. Tím, že se tak nestalo, ČOI vážným způsobem podkopává léta pečlivě budovaný systém transparentnosti a otevřenosti veřejné správy, uvedla.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Článek

Kvůli sporu s inspekcí se zástupkyně ombudsmana obrátí na ministerstvo průmyslu a obchodu, které požádá o řešení problému.

Podle ČOI se loni v Česku mírně zhoršila kvalita prodávaných pohonných hmot. Potíže jsou především s naftou. Inspekce proto několika prodejcům uložila pokuty. Jména firem, které byly takto postiženy, ale ČOI odmítla zveřejnit.

Učinila tak s odvoláním na zákon o ČOI, který prý zveřejnění jmen neumožňuje. S tím ale Seitlová nesouhlasí a argumentuje zákonem o svobodném přístupu k informacím.

Inspekce prý záměrně přehlíží zákon

Norma ukládá "povinnému subjektu poskytnout informace, které vznikly jeho činností" při plnění úkolů v rámci kontrolní, dozorové, dohledové či jiné obdobné činnosti. Tuto část zákonného ustanovení vedení inspekce prý záměrně přehlíží.

"Úkolem ČOI samozřejmě není vynášet obecné soudy o dlouhodobé kvalitě benzínu konkrétního prodejce, o tom, kdo prodává dobrý nebo špatný benzín," připustila Seitlová. Na druhou stranu ale podle ní inspekce informaci, že v konkrétním případě nekvalitní benzín zjistila a uložila za to danému prodejci sankci, utajovat nemůže. Podrobný právní rozbor k celé kauze bude zveřejněn na stránkách ombudsmana www.ochrance.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám