Hlavní obsah

Kvalita pohonných hmot v Česku v loni mírně klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalita prodávaných pohonných hmot v uplynulém roce mírně zhoršila. Česká obchodní inspekce (ČOI) shledala 5,6 procenta vzorků nevyhovujících, což je o jedno procento více než v roce 2007.

Foto: Novinky

Článek

Nejčastějším zjištěním byl nevyhovující bod vzplanutí u motorové nafty, který byl objeven u 101 odebraného vzorku. "U bodu vzplanutí jde spíše o bezpečnostní hledisko, které nemá vliv na chod motoru, nebo dokonce jeho případné poškození," řekl ve středu mluvčí ČOI Marek Ženkl. Všechny vzorky splňovaly normy týkající se obsahu síry a podílu biosložky.

Prodejcům nekvalitního paliva hrozí od ČOI pokuta v řádech miliónů korun. Na českém území působí údajně několik sítí čerpacích stanic, které opakovaně nabízejí nekvalitní palivo.

Nejefektivnější cestou, jak zbavit trh nekvalitních čerpacích stanic, by bylo podle mluvčí Sdružení ochrany spotřebitelů Ivany Pickové zveřejnění jména nekvalitního prodejce pohonných hmot. Tomu ale zabraňuje zákon o České obchodní inspekci. "Výsledky našich zjištění nicméně předáváme dalším úřadům, například celní správě nebo živnostenským úřadům," řekl Ženkl.

Zlepšující se tendence

Kvůli prodeji nekvalitních pohonných hmot loni ČOI udělila rekordní miliónovou pokutu síti čerpacích stanic, jejíž jméno ale nezveřejnila. K odtajnění jména pokutované společnosti vyzval ČOI odborník na přístup občanů k informacím Oldřich Kužílek a protikorupční organizace Růžový panter.

Inspekce loni odebrala bezmála 2500 vzorků ze sítě veřejných čerpacích stanic, kterých loni podle ministerstva průmyslu a obchodu bylo 3665. Nejvíce nekvalitních pohonných hmot inspekce odhalila v září, kdy podíl nevyhovujících vzorků činil 7,9 procenta. Celoroční náklady na odebírání vzorků se pohybují kolem 30 miliónů korun.

"Celkový obraz pohonných hmot v tržní síti ČR, zjištěný při sledování a monitorování jejich jakosti je od roku 2005 zhruba na stejné úrovni se zlepšující se tendencí zejména u automobilových benzínů," uvádí stránky ČOI.

Reklama

Výběr článků

Načítám