Hlavní obsah

V Chorvatsku po zavedení eura všechno zdražilo. Včetně ubytování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvaté se po zavedení společné evropské měny od 1. ledna bouří proti zvyšujícím se cenám v obchodech, službách, restauracích. Nejčastěji si lidé stěžují na zdražení kávy. Přitom právě posezení u tohoto nápoje patří k běžným denním rituálům řady Chorvatů.

Foto: Valamar Riviera d.d.

Dubrovnik, Chorvatsko

Článek

„Ještě v prosinci stálo kafe v podniku, do kterého chodím, ani ne 10 kun (zhruba 35 Kč). Dnes je to 1,60 eura, tedy v přepočtu víc než 12 kun, a nikde to není lepší,“ popsal Právu instalatér Davor ze Zadaru.

Podle penzistky Aleny zdražují také základní potraviny, jako je například chléb. „V turistické sezoně u nás funguje několik pekáren, nyní pouze jedna a ta po Novém roce zvedla cenu chleba skoro na dvojnásobek,“ tvrdí. „Ale zdražilo všechno, pozoruhodně s výjimkou vepřového masa,“ říká Alena.

Vyšší zálohy na energie

Hlavním důvodem cen rostoucích nad míru inflace, která v Chorvatsku činí necelých 14 procent, samotný přechod na euro ovšem nejspíš není. Podle zkušeností místních je to zhusta využití příležitosti jednotlivými obchodníky či firmami.

Turistická sezona v Chorvatsku loni jen těsně zaostala za předcovidovým rekordem

Cestování

„Již v listopadu jsme třeba dostali nový rozpis záloh na elektřinu, které byly sice uvedené v kunách, ale s informací o ceně v eurech a uvedením kurzu pro přepočet odpovídající oficiálnímu pevně danému kurzu (7,534 kuny za euro). Nyní jsme dostali rozpis nový a cena v eurech je o zhruba deset procent vyšší,“ uvedla Diana, provozovatelka penzionu v Dalmácii. „Když jsem dodavateli volala, řekli mi, že to je důsledek přechodu na euro, což je samozřejmě nesmysl,“ dodala.

Zvyšování nákladů se v létě dotkne zřejmě i turistů z ČR. Majitelé ubytovacích zařízení již často avizují zvýšení cen. Zatímco např. na ostrově Vir byla obvyklá cena za apartmán a den nejčastěji 80 eur, nyní již řada pronajímatelů oznámila její zvýšení na 90 až 110 eur.

Na stížnosti obyvatel na náhlé zvýšení cen reagovala už i vláda. Premiér Andrej Plenković svolal na toto téma mimořádnou schůzi. Ministr hospodářství Davor Filipović nevyloučil ani zavedení cenového stropu na některé zboží a produkty. „Každý si musí uvědomit, že jsme v bezprecedentní krizi. Někteří na to zapomínají a snaží se na ní co nejvíce vydělat. To ale nedovolíme,“ řekl pro server index.hr Filipović.

Drobné nemáme

Dalším problémem je obecně nedostatek drobných eurových mincí a „psychologický“ efekt.

„Jsem zvyklý, když si dám kávu nebo pivo s přáteli, nechat v restauraci spropitné, to jinak nejde. Ale teď nevím, kolik nechat. Dvacetník působí směšně, ale euro je moc,“ svěřil se na sociálních sítích Franjo ze Splitu. Podle něj navíc obsluha často tvrdí, že drobnější mince nemá a platba kartou zrovna nefunguje.

„Schválně jsem si vybral 500 eur z bankomatu a šel do banky, že je chci vyměnit za mince. Nepochodil jsem, všude mi řekli, že tolik drobných mi dát nemůžou,“ popsal Franjo. „Dřív, když mi spadlo pár drobných na zem, nechal jsem je ležet. Teď už se pro ně ohnu,“ dodal s nadsázkou.

Žádné zdržování na cestě k moři. Chorvatsko slaví vstup do Schengenu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám