Hlavní obsah

Citigroup zaplatí kvůli hypotékám pokutu sedm miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká banka Citigroup zaplatí v rámci dohody s americkým ministerstvem spravedlnosti sedm miliard dolarů (141 miliard korun). Předejde tím žalobě a ukončí vyšetřování, které vláda proti ní vedla kvůli prodejům cenných papírů založených na rizikových hypotékách těsně před finanční krizí let 2007-2009. Vyplývá to z pondělního sdělení banky.

Foto: Keith Bedford, Reuters

Zákazníci vybírají z bankomatů Citibank v New Yorku.

Článek

Pokuta je tak podle agentury Reuters téměř dvojnásobkem toho, co navrhovala Citigroup, je ale mnohem nižší než 12 miliard dolarů, které původně požadoval Washington.

Jednání mezi oběma stranami se před několika týdny zadrhla a ministerstvo banku varovalo, že na ni podá žalobu.

Citigroup uvedla, že ministerstvu zaplatí v hotovosti pokutu 4,5 miliardy dolarů. Dalších 2,5 miliardy dolarů poskytne do fondu pro zmírnění ztrát zákazníků. Banka ze zisku druhého čtvrtletí odečte kvůli pokutě částku 3,8 miliardy dolarů.

Banky neinformovaly o rizicích

Citigroup je druhou velkou americkou bankou po JPMorgan Chase, která se s vládou dohodla na urovnání. JPMorgan zaplatila 13 miliard dolarů a k dohodě se chystá Bank of America, která má podle zdrojů zaplatit 9,3 miliardy USD. Citigroup prodávala mnohem méně hypotečních cenných papírů než tyto dvě velké banky.

Americké banky prodávaly před krizí v době realitního boomu hypoteční cenné papíry, aniž zákazníky náležitě informovaly o jejich rizicích. Následná hypoteční krize vedla k propadu cen těchto široce prodávaných papírů, což vyvolalo globální finanční krizi.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší banky světa hlásí rekordní zisky

Zisk před zdaněním 1000 největších bank světa loni dosáhl rekordních 920 miliard USD (18,5 biliónu Kč) a ve srovnání s předchozím rokem stoupl o 23 procent....

Výběr článků

Načítám