Hlavní obsah

Chybějící zaměstnance mají doplnit cizinci z Východu

Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Za necelých třicet let čeká naši zemi velký problém - akutní nedostatek lidí na pracovním trhu. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) má v roce 2030 v Česku chybět asi 420 tisíc osob v produktivním věku. Důvodem je především fakt, že se rodí čím dál méně dětí.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Proto už v roce 2001 vypracovalo ministerstvo projekt, který nyní chce vláda Vladimíra Špidly uvést v život. Spočívá v myšlence, že díry na českém pracovním trhu vyplní vysoce kvalifikovaní lidé ze zahraničí, především z východních zemí a zemí bývalého Sovětského svazu. Ti by měli být podle představ vlády ochotni se v ČR usadit i s rodinami. Nejprve dočasně na dva a půl roku a posléze i natrvalo.

Nabídka zatím pro tři země

Pilotní projekt na získání prvních tří set zahraničních odborníků chce vláda odstartovat již koncem července. Právu to v úterý řekl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. "Projekt začne tím, že oslovíme Bulharsko, Chorvatsko a Kazachstán. Občanům těchto zemí, kteří umějí česky a anglicky a jsou kvalifikovaní, bude dána možnost pracovat a žít v České republice," informoval ministr.

Jak Škromach dodal, z uvedených tří set lidí má být sto padesát z řad těch, kteří už v Česku pracují. "Z důvodů, proč padla volba právě na zmíněné tři země, je možné uvést například podobnou historickou zkušenost s ČR, jazykovou příbuznost a víceméně srovnatelné vzdělávací soustavy. Bylo snahou vybrat země s podobnými charakteristikami, aby bylo možné odzkoušet i nastavení výběrových kritérií," sdělil Právu šéf tiskového oddělení MPSV Vladimír Hrubý.

Škromach potvrdil, že aktivita vlády vychází z předpokladu, že "postupně bude potřeba doplňovat výpadek v české populaci". Během deseti až dvaceti let budou chybět statisíce pracovních míst a bude potřeba hledat nějaký způsob, jak to kompenzovat.

Na dotaz Práva, zda příliv zahraničních pracovníků naopak neohrozí zaměstnanost českých lidí, z nichž už dnes hledá marně práci půl miliónu, Škromach rezolutně prohlásil: "V žádném případě to není na úkor českých zaměstnanců. Určitě nebudeme lákat do ČR lidi na profese, v nichž máme přetlak nebo dostatek vlastních lidí."

Zájemci budou bodováni

Výběr účastníků projektu bude probíhat pomocí bodového hodnocení. Hlavním hodnotícím prvkem bude dosažené vzdělání. Důležitá je i délka trvání pracovního poměru v České republice. Hodnocení se má týkat i věku. Bodovatelný bude jen uchazeč mladší 43 let.

Body budou i za jazykové znalosti, přičemž preferována je znalost češtiny, a za předchozí zkušenosti se životem a prací v ČR. Také za rodinné příslušníky, zejména za kvalifikovaného manžela či manželku a maximálně tři nezletilé děti, získá uchazeč další body.

Trvalý pobyt již za 2,5 roku

Zájemce o vstup do projektu si sám musí zajistit a zaplatit cestu i bydlení v ČR. Sám si rovněž musí sehnat zaměstnání, pracovní povolení a vízum k pobytu nad 90 dnů. Pokud si po 2,5 roku od vstupu do projektu dokáže udržet místo a zaměstnavatel i obec, v níž bude bydlet, na něj vystaví MPSV kladné posudky, doporučí organizátoři projektu cizinecké policii, aby mu povolila trvalý pobyt.

Nevyhne se ale obvyklým prověrkám, které udělení tohoto povolení předcházejí. Výhodou, kterou mohou účastníci projektu mít proti ostatním cizincům, je rychlejší získání trvalého pobytu pro sebe a pro rodinu, který se obvykle uděluje nejdříve po deseti letech.

Původní plánované celkové náklady na první rok realizace pilotního projektu byly předběžně spočítány na 22,488 miliónu korun. Projekt se však o půl roku zdržel, takže náklady se o něco sníží.

Anketa

Je správné, že stát chce přilákat nové zaměstnance ze zahraničí?
ano
19,3 %
ne
80,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 171 čtenářů.

Reklama

Související články

Úřady práce možná přispějí na dojíždění

Úřady práce budou možná přispívat zaměstnavatelům na dopravu pro lidi, kteří dojíždějí ze vzdálených míst na směnný provoz. pokud ovšem bude přijat nový zákon...

Absolventi škol zůstanou bez podpory

Ani po úterním jednání Rady hospodářské a sociální dohody (tzv. tripartity) nezavládla mezi vládou, zaměstnavateli a odbory shoda. Odlišné názory mají...

Nezaměstnaných je opět přes půl miliónu

Nezaměstnaných je opět o něco víc. V červnu se míra nezaměstnanosti zvýšila na 9,5 % z květnových 9,4 %. Počet lidí, kteří hledají práci, se tak opět přehoupl...

Výběr článků

Načítám