Hlavní obsah

ČEZ: Nejhorší část energetické krize je u konce, ceny budou dál klesat

Nejhorší část energetické krize je u konce, trh se stabilizoval rychleji, než se čekalo. Na úterní tiskové konferenci to uvedl místopředseda představenstva energetické skupiny ČEZ Pavel Cyrani. Ceny energií na trhu budou podle něj dál klesat. U koncových odběratelů se snížení cen na trhu podle něj bude projevovat postupně.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Tu nejurgentnější krizi máme za sebou. Stabilizace přišla ještě rychleji, než jsme čekali,“ řekl Cyrani. Upozornil přitom zejména na pokles cen energií na burze, kdy velkoobchodní cena elektřiny v posledních týdnech klesla ke 135 eurům (asi 3240 Kč) za MWh bez DPH. U plynu v úterý sestoupila pod 40 eur (asi 959 Kč) za MWh, a je tak nejníže od července 2021.

Ceny elektřiny a plynu přitom budou podle Cyraniho klesat dál. Ke zklidnění situace podle něj přispělo především rychlé nahrazení ruského plynu z jiných zdrojů a výroba elektřiny z jiných než plynových zdrojů. Roli hrály také úspory odběratelů nebo naplněnost zásobníků. Výhledy pro naplňování zásob plynu pro příští rok jsou podle něj příznivé.

V cenách pro odběratele se snižující se ceny elektřiny a plynu na energetickém trhu budou podle Cyraniho projevovat postupně. Připomněl nabídku fixovaných produktů, pro zákazníky se smlouvami na dobu neurčitou se nižší ceny projeví zřejmě v příštím roce.

Energošmejdi teď klamou stropem na ceny

Finance

Ceny elektřiny a plynu pod vládní strop postupně snižují i další společnosti, některé z nich i pro klienty bez závazku.

Čistý zisk skupiny ČEZ loni stoupl na rekordních 80,7 miliardy z předloňských 9,9 miliardy korun. Významný nárůst podle firmy odráží enormní růst cen v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, rekordní zisk z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a vysokou provozní spolehlivost elektráren ČEZ. Provozní výnosy byly meziročně vyšší o 27 procent, dosáhly 288,5 miliardy korun.

Většinovým akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií firmy.

Sto miliard z ČEZ chce Fiala využít na pomoc s cenami, stavbu dálnic či obranu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám