Hlavní obsah

Energošmejdi teď klamou stropem na ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodavatelé energií i Energetický regulační úřad hlásí opět zvýšenou aktivitu takzvaných energošmejdů. Ti podle společnosti ČEZ nově zneužívají vládní strop na ceny energií, který je platný po celý letošní rok.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podvodníci nechávají zákazníka podepsat smlouvu o odběru energií s tím, že to je nutné k získání zastropovaných cen od státu. Místo toho ale zákazník dostane k podpisu smlouvu s novým dodavatelem. Podomní obchodníci také nyní často lidem vyhrožují odpojením, pokud smlouvu nepodepíšou. Někteří se vydávají za zaměstnance ČEZ nebo státních úřadů.

„Nic nepodepisovat“

„Už máme první náznaky, že se energošmejdi z řad zprostředkovatelů aktivizují,“ řekl Právu mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort.

K získání zastropované ceny není třeba dělat vůbec nic. Tedy rozhodně nepodepisovat jakékoli smlouvy se zprostředkovateli.

Černý scénář: ČR bude závislá na dovozu elektřiny. Zdraží a hrozí nedostatek

Ekonomika

Lidé mají vládou zastropovány ceny silové elektřiny na 6 Kč za kilowatthodinu s DPH a plyn na 3 Kč za kW s DPH. To je nejvyšší cena, za kterou mohou dodavatelé podle zákona silovou elektřinu a plyn prodávat, konečnou cenu potom tvoří ještě regulovaná část a stálé měsíční platby.

„Zákazníci nás v těchto týdnech upozorňují na zvýšenou aktivitu podomních podvodníků s energiemi, od kterých byl v poslední době spíš klid. Teď si ale bohužel našli nové triky a zneužívají vládní stropy, aby donutili zejména seniory a další zranitelné zákazníky k podpisu smluv,“ uvedl šéf ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Nejtypičtějším znakem podvodníků s energiemi je podle něj snaha přimět zákazníka k co nejrychlejšímu podpisu smlouvy, aniž by měl čas si ji pořádně přečíst.

Po loňském roce, kdy mnoho dodavatelů po řadu měsíců nepřijímalo nové zákazníky, přichází doba, kdy firmy i snížením cen pod stropy zase o zákazníky bojují. „Loni zprostředkovatelům vyschl rybník. Teď, když jsou zavedeny cenové stropy, už mají firmy o nové zákazníky zájem, takže je pravděpodobné, že energošmejdi opět vyrazí do terénu a budou se snažit lovit,“ prohlásil Kebort.

Anketa

Chystáte se v dohledné době změnit dodavatele energií?
Ano
8,8 %
Ne
91,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2254 čtenářů.

Zprostředkovatele si lze prověřit

ERÚ od loňska vede registr zprostředkovatelů. „Když za vámi dnes někdo přijde s nabídkou, už by měl být registrovaný na ERÚ. Můžete se podívat na web ERÚ do registru zprostředkovatelů, jestli má oprávnění tyto služby nabízet,“ radí mluvčí regulačního úřadu.

Podle ředitelky spotřebitelské organizace dTest Eduardy Hekšové je každý zprostředkovatel již od prvního kontaktu se spotřebitelem povinen ho informovat o tom, že s ním jedná jako zprostředkovatel.

Podvodníci začali zneužívat zájem o fotovoltaiky, slibují nereálnou návratnost

Ekonomika

„Zejména se musí prokázat osvědčením ERÚ a sdělit mu svou totožnost, adresu sídla, identifikační číslo a registrační číslo,“ sdělila Právu Hekšová. Pokud by se k tomu zprostředkovatel neměl, spotřebitel by s ním dále neměl vůbec jednat, protože je pravděpodobné, že nejde o registrovaného zprostředkovatele, ale o podvodníka.

Jak od smlouvy odstoupit

Změní-li si spotřebitel smlouvu na přepážce dodavatele, od dodávky už podle Hekšové obvykle nebude moci couvnout. Smlouva bude pevným závazkem pro zákazníka i dodavatele a ukončit ji půjde pouze způsobem ve smlouvě nebo v zákoně uvedeném.

Avšak v případě, že spotřebitel při změně dodavatele uzavře novou smlouvu distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory, má podle Hekšové právo od smlouvy odstoupit podle obecných pravidel ve lhůtě 14 dnů od uzavření smlouvy.

„Pro smlouvy uzavřené zprostředkovatelem má spotřebitel ještě jedno výhodné právo navíc, a to, že je oprávněn bez postihu vypovědět závazek ze smlouvy kdykoliv do patnáctého dne po zahájení dodávky elektřiny nebo plynu,“ dodala. V průběhu lhůty stačí odeslat oznámení o výpovědi závazku dodavateli.

Spotřebitel může rovněž odvolat zmocnění k uzavření nebo změně smlouvy o dodávce elektřiny nebo plynu nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny či plynu, které zprostředkovateli v minulosti udělil.

Spotřeba plynu v ČR byla loni nejnižší za osm let

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám