Hlavní obsah

Cestu k moři do Chorvatska prodraží dálnice i vyšší pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta k Jadranu do oblíbeného Chorvatska je díky přijetí země do schengenského prostoru letos rychlejší, protože odpadlo čekání na hranicích. Se zavedením eura je ale potřeba počítat se zdražením včetně mýtného. Dálniční známky podražily i jinde, například v Rakousku, Slovinsku a Slovensku. A pozor na případné vysoké pokuty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Budky, co bývaly na hraničním přechodu Goričan, už jsou zbořené. Není tam nic, ani omezení rychlosti,“ popsal Právu hladký průjezd do Chorvatska Igor Sirota z automotoklubu ÚAMK.

Pravidelně tam vyráží už v červnu. Zvolil cestu přes Maďarsko a cesta z Prahy do Trogiru na pobřeží mu zabrala méně než jedenáct hodin i s přestávkami na občerstvení. „Celou cestu to bylo v pohodě, byť za maďarskými hranicemi se opravovala dálnice. Ale vypadalo to na předsezonní opravy,“ popsal Sirota.

Jak cestovat do Chorvatska autem, vlakem i letadlem včetně letošních cen

Cestování

„Cesta přes Rakousko je rychlejší, ale také dražší a řekněme nervóznější, protože tam je větší provoz,“ doplnil Sirota.

V Maďarsku podobně jako v Rakousku jsou dražší pohonné hmoty, takže pokud vydrží zásoba, je lepší tankovat až ve Slovinsku nebo Chorvatsku.

V Rakousku pravidelně zdražují poplatek za průjezd tunely i dálniční známku podle inflace. Letos je desetidenní známka dražší o 30 eurocentů a stojí 9,90 eura (234 korun). Pamatujte, že e-známka v Rakousku platí až 18. den po zakoupení, nebo musíte v e-shopu zakliknout, že kupujete na firmu. Nejlehčí je známku koupit u benzinky v nalepovací verzi, kterou tam stále používají souběžně.

Poplatky za dálnice proti loňsku zdražily ve dvou sousedních státech

AutoMoto

Známku mají dražší na Slovensku, kde vyjde na 12 eur (284 korun). Slovinci zdražili od čtvrtka sedmidenní vinětu z 15 na 16 eur (378 Kč).

V Alpách pokuta až 71 tisíc korun

V Chorvatsku zdražují každé léto mýtné poplatky proti celoroční běžné úrovni o 15 procent. Motoristé si mohou do aut pořídit mýtnou krabičku, která jim umožní dobíjet mýtný kredit za ceny o 21 procent nižší a pomůže vyhnout se možným kolonám u platebních bran. Krabičku pro bezkontaktní placení ENC pořídíte v okolí velkých mýtných bran nebo i v trafikách za zhruba 15 eur (356 Kč).

Zadarmo naopak stále jezdí řidiči na dálnicích v Německu. Podle Libora Budiny z Autoklubu ČR se o zavedení poplatků sice několik let mluví, ale ani letos se platit nebude. Upozornil, že v Polsku jsou mimo mýtné brány také dva zvlášť zpoplatněné úseky, na něž je nutné koupit známku online nebo u benzinky před vjezdem na dálnici. Jde o dva úseky dálnic A2 a A4.

Pohonné hmoty dál zdražují, benzin už stojí přes 37 korun

Ekonomika

V centrech některých německých a francouzských měst je také potřeba pamatovat na ekologickou emisní plaketu, kterou jde zakoupit jen předem. Jinak hrozí pokuta sto eur (2376 Kč).

Na rakouské dálnici pozor na proměnlivé značky IG-L, jež omezují rychlost na 100 nebo i 80 km/h. Jsou hlavně v Alpách, s cílem omezit znečištění a hluk. Za překročení rychlosti hrozí násobně vyšší pokuta než mimo tyto úseky, až 3000 eur (71 290 Kč).

I v Chorvatsku by měli být řidiči před pokutami opatrní. Letos totiž rozšířili kamerový systém i zvedli hranice některých pokut. Nejvyšší sazba je tam například za rychlost. Když ji ve městě překročíte o 50 kilometrů v hodině, což je samozřejmě extrém, tak hrozí pokuta 2700 eur (64 tisíc Kč). Na dálnici je za překročení o 50 km/h navíc sankce 970 eur (23 tisíc Kč).

„Tuhle částku by si řidiči měli zapamatovat, protože stejná pokuta je za dohadování se s policistou,“ upozornil Sirota.

Pokuty je možné platit pouze kartou. Karty je nutné mít i kvůli placení mýtného. Hotově jde platit jen na některých menších mýtnicích.

Co si ohlídat u cestovního pojištění

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám