Hlavní obsah

Češky si firmy založily většinou po mateřské dovolené

Právo, jan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České podnikatelky mají i dvě až tři firmy, podnikat začaly většinou po třicítce, a to i v takových oborech, jako jsou řemeslné a manuální práce. Mezi hlavní důvody, proč začaly podnikat, řadí snahu víc vydělávat, finanční nezávislost a možnost organizovat si vlastní práci a určovat si priority.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ukázala to anketa Ženské podnikání v ČR, kterou v únoru uspořádala Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek (ČMAPM), jež sdružuje přes 160 byznysmenek.

„Žen podnikatelek je samozřejmě mnohem víc, naším cílem je ukázat dobré příklady z podnikání, dávat příklady nejen těm úspěšným ženám s velkými firmami, ale i těm malým a drobným podnikatelkám, říkat, že to jde, když se chce,“ řekla Právu prezidentka asociace Kateřina Harig.

Česko loni rostlo pomaleji, potvrdili statistici

Ekonomika

Přestože v Česku tvoří řady podnikatelů pořád hlavně muži – asi ze dvou třetin –, podle oficiálních statistik vzrostl u nás od roku 2011 počet žen v byznysu vůči mužům desetinásobně.

Finanční nezávislost

Příčinu vidí respondentky ankety ČMAPM mimo jiné v tom, jak ženám postupně roste sebevědomí (82 procent), ale i v tom, že ženy pociťují po návratu z mateřských povinností, kdy se staraly o malé dítě, velkou nevstřícnost ze strany svých zaměstnavatelů, pokud jde o jejich potřeby jako matek (42 %).

Mezi hlavní důvody, proč začaly podnikat, pak řadí snahu víc vydělávat (23,3 %), finanční nezávislost (18,3 %), ale hlavně si dotazované chtěly samy organizovat svou práci a určovat si priority (68,3 %). „Těší mě, že české podnikatelky boří zažitý mýtus, podle něhož nejde úspěšně sladit podnikání s rodinným životem. Je to problém jen pro pět procent z nich,“ dodává Harig.

Podnikatelky: Jsme zahlcené byrokracií

Prezidentka asociace zdůrazňuje, že anketa také ukázala, co negativně ovlivňuje podnikání členek: „Jsme zahlcené nejrůznějšími výkazy, duplicitními hlášeními, soupisy a potvrzeními, jež po nás stát žádá. Hlavně malé a začínající firmy s tím bojují, ne všechny si mohou najmout a zaplatit na tuto administrativu poradce.“

Největší evropská ekonomika ve čtvrtletí stagnovala, potvrdili statistici

Ekonomika

Administrativní zátěž je tak podle 50 procent respondentek příliš vysoká, malou podporu státu vnímá polovina dotázaných podnikatelek, údajně špatnou kvalitu politického prostředí v Česku ve vztahu k byznysu pak 42 procent.

Z dotazníků ČMAPM dále vyplynulo, že pětačtyřiceti procentům dotázaných je víc než 55 let, stejné procentní číslo patří vysokoškolačkám, 60 procent má dvě děti a tři čtvrtiny jich podniká víc než deset let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám