Hlavní obsah

Supersporty jen pro ženy. K Arabským gazelám mají muži vstup zakázán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože jsou v Dubaji ženy-řidičky normálním úkazem už léta, Hanan Mazouzi Sobatiová byla frustrovaná nedostatkem žen kolem supersportů. Tak založila vlastní klub s názvem podle elegantních sudokopytníků.

Foto: Profimedia.cz

Ženy mají v Dubaji vlastní autoklub. (Ilustrační foto)

Článek

Je pravda, že auta a autokluby jsou doménou hlavně mužů, ale nevšimli jsme si - alespoň v Evropě - žádného, do nějž by se ženy nemohly přihlásit. Přesto opak vznikl, a to na poloostrově, kde je žena za volantem stále vzácnější úkaz než nějaké to porsche či lamborghini na silnici.

Jmenuje se „Arabské gazely” a je přesně tím, na co vypadá - klub majitelek supersportů, výhradně žen. Byl založen v Dubaji v roce 2016 - i když se o něm svět pořádně dovídá až nyní - Hanan Mazouzi Sobatiovou, původem z Alžírska. Právě ona je na řadě fotografií, které klub zveřejnil na Instagramu.

Co ji k tomu vedlo? „Frustrace z dosavadní motoristické scény. A navíc i nedostatek žen ve světě supersportů, neschopnost automobilek a prodejců jednat se ženami,” uvedla koncem února pro web SCMP.

Dnes má klub 120 členek z 18 zemí světa - což znamená, že pro přihlášení nepotřebujete pocházet ze Spojených arabských emirátů. Podmínky jsou dvě - vlastnit supersport či podobně drahý vůz a být žena.

Klub zatím aktivně působí jen v Dubaji, kde ženy mohou řídit auta už drahně let. Sobatiová aktuálně uvažuje o expanzi do Saúdské Arábie. Zvenčí se však objevil zájem aktivity klubu rozšířit i do USA nebo Jihoafrické republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám