Hlavní obsah

Loni začalo podnikat skoro 60 tisíc lidí, nejvíc za posledních šest let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelých 31 tisíc nových podnikatelů bylo ve věku do 30 let, dalších 15,5 tisíce do 40 let, vyplývá z analýzy dat společnosti CRIF. Zároveň ale loni ukončilo své podnikání 45 tisíc lidí a dalších 35 tisíc podnikatelů bylo vymazáno z registru v souvislosti se zrušením jejich oprávnění ke zprostředkování spotřebitelského úvěru. Počet podnikatelů se tak oficiálně snížil o 20 tisíc.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik lidí začalo podnikat

Článek

Loni začalo podnikat nejvíc lidí od roku 2013, kdy to bylo více než 63 tisíc lidí.

„Počet lidí, kteří každoročně začínají podnikat, je od roku 2014 velmi stabilní. V těchto letech začalo každý rok podnikat mezi 57 a 60 tisíci fyzickými osobami. I když tedy v uplynulém roce vzniklo nejvíce podnikatelů za šest let, nevybočoval jejich počet z dlouhodobého průměru za toto období. Trochu jinou situaci jsme ale zaznamenali u počtu lidí, kteří se svým podnikáním končili. Podle našich odhadů skončilo loni se svým podnikáním o čtyři tisíce lidí méně, než bylo obvyklé v několika minulých letech,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik podnikatelů skončilo

Za úbytkem části podnikatelů stojí přísnější pravidla, pro poskytování nebo zprostředkování úvěrů je od roku 2018 potřeba licence od ČNB.

Nejvíce nových podnikatelů se zaregistrovalo v Praze, přes 9,5 tisíce, nejmenší chuť podnikat měli obyvatelé Karlovarského kraje, kde to bylo jen 1405 lidí.

Čtvrtina obyvatel Prahy má podnikatelské oprávnění

Na konci loňského roku bylo celkově nejvíce podnikatelů registrováno opět v Praze, kde na každých tisíc obyvatel připadalo 264 podnikatelů. Následoval Liberecký kraj s 212 podnikateli a Jihočeský kraj s 202 podnikateli na tisíc obyvatel. Naopak nejméně podnikatelů je mezi obyvateli Moravskoslezského kraje. Tam připadá na tisíc obyvatel 161 podnikatelů. V Ústeckém kraji jde o 164 podnikatelů a v Olomouckém kraji potom o 177 podnikatelů na tisíc obyvatel.

Nejvíce lidí začalo podnikat ve zpracovatelském průmyslu, nejčastěji končili podnikatelé v obchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám