Hlavní obsah

Česko pošle miliardu chudším. Z OECD nejmíň

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba miliardu korun pošle příští rok Česko různým státům v rámci rozvojové a humanitární pomoci. Obdobnou částku poskytovalo i v předcházejících letech, přesto je s touto sumou spolu s Řeckem na posledním místě mezi členskými státy OECD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek

Článek

Prioritními zeměmi, kam bude příští rok finanční pomoc směřovat především, zůstanou stejně jako letos Bosna a Hercegovina, Etiopie, Gruzie, Kambodža, Moldavsko a Zambie. Do těchto zemí má jít v roce 2022 i v dalších dvou letech celkem 318 milionů korun. Pro příští rok se i nadále počítá s pomocí v Afghánistánu či na Ukrajině. Např. na obnovu a podporu demokratické transformace Ukrajiny chce MZV dát každý rok deset milionů korun.

„Potřeba obnovit nárůst celkových prostředků na zahraniční rozvojovou spolupráci, humanitární pomoc a transformační spolupráci ze státního rozpočtu je tudíž naléhavá,“ napsal ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v dokumentu pro vládu, se kterým se Právo seznámilo.

Ještě není vyhráno. WHO varuje před rizikem smrtícího podzimu

Koronavirus

Přesto by se podle tohoto podkladu neměly prostředky na pomoc zvyšovat, ale až do roku 2024 mají zůstat stejné.

Zahraniční rozvojová spolupráce a humanitární pomoc jsou jedním z nejvýznamnějších nástrojů české zahraniční politiky. „Cestou těchto nástrojů přispívá ČR ke snižování chudoby a nerovností ve světě, uplatňuje národní zájmy, posiluje bezpečnost a vytváří předpoklady pro rozvíjení politických, obchodních a investičních vztahů a pro ekonomickou diplomacii,“ napsal ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v dokumentu pro vládu.

Skončilo Kosovo a Palestina

V přecházejících letech patřily k prioritám třeba Kosovo a Palestina. Letos také mají skončit víceleté asistenční programy pro Sýrii a Irák, kde ČR podpořila celkem 85 programů. Podle MZV ale bude Česko v této oblasti pomáhat dál a zaměří se např. na uprchlíky a země, kam se uchýlili.

Česká rozvojová agentura, která byla v roce 2008 založena právě pro organizaci pomoci a spolupráce, bude mít k rozdělení téměř 420 milionů a dalšími 48 miliony korun může podpořit mj. nestátní neziskové organizace a vysoké školy. Samotné MZV jako gestor ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu příští rok rozešle dalších 453 milionů.

Cestování v létě: Rizika jsou trochu jiná než loni

Koronavirus

Do zahraniční pomoci se zapojí také další dva resorty. Ministerstvo školství dá 112 mi­lionů na studentská stipendia a zdravotnictví tři miliony vyčlení na zdravotní služby pro tyto stipendisty z rozvojových zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám