Hlavní obsah

Ještě není vyhráno. WHO varuje před rizikem smrtícího podzimu

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neudělejme stejnou chybu jako loni, varoval ve čtvrtek regionální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Kluge. Evropa podle něj i přes jistý pokrok v boji s epidemií koronaviru zdaleka nemá vyhráno a hrozí jí opětovné riziko „smrtící podzimní vlny“.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Antigenní test na covid

Článek

Napříč evropskými zeměmi se před létem rozvolňuje. Počty nově nakažených jsou na nejnižších číslech od loňského srpna. Platí to i pro velké země jako Francie nebo Německo. Situace se ale podle evropské WHO může rychle změnit.

Kluge vyzval občany evropských zemí i představitele vlád, aby s rozvolňováním postupovali velmi obezřetně. „Jakmile lidé začnou více cestovat a chodit na společenské akce, začne se rozšiřovat komunitní přenos,“ upozornil ve čtvrtek Kluge.

Koronavirová mapa: Nejhorší jsou okresy na jihu Čech

Domácí

„Už jsme to zažili loni, kdy v létě rostl počet případů mezi mladšími ročníky, pak se přesunul na starší, a nakonec to skončilo ztrátami mnoha životů na podzim a v zimě. Neudělejme stejnou chybu,“ varoval ředitel. Největším rizikem zůstává přenosnější varianta koronaviru delta, tedy indická mutace.

Kluge dodal, že nechce lidi odradit od toho, aby si užili léto. Všechny cesty by si ale měli předem promyslet. Vyzval také vlády, aby zapracovaly na lepší epidemiologické situaci častějším testováním či trasováním a poučily se tak z loňského léta.

Foto: Profimedia.cz

Regionální ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu Hans Kluge

Proočkovanost Evropy je malá

Ačkoli vakcinace napříč Evropou zrychlila, data WHO ukazují, že první očkovací dávku dosud dostalo jen 30 procent Evropanů a kompletně naočkovaných je jen 17 procent lidí na starém kontinentu.

V samotné Evropské unii bude situace zřejmě lepší. Tempo očkování totiž v posledních týdnech v EU výrazně zrychlilo. V současnosti dostalo první dávku 185 milionů dospělých lidí v EU a obě dávky 95,7 milionu lidí.

Koronavirus nepochází z laboratoře, tvrdí německý vědec a vysvětluje proč

Koronavirus

„Takové pokrytí ještě zdaleka nestačí k tomu, aby si kontinent vytvořil kolektivní imunitu. V ohrožení zůstává nadále mnoho lidí nad 60 let, tedy nejrizikovější kategorie,“ dodal Kluge. I přes malou proočkovanost ale 36 z 53 evropských zemí rozvolňuje restrikce.

Pokud chtějí lidé cestovat, říká Kluge, mají tak učinit s rozvahou a být opatrní. „Měli by myslet na rizika, používat selský rozum a neohrozit těžce vydobyté zisky, umývat si ruce, udržovat rozestupy a nosit roušky,“ dodal ředitel evropské odnože WHO.

Evropská WHO sdružuje všechny evropské země a také několik blízkovýchodních (Arménie, Ázerbájdžán, Gruzie, Izrael, Kazachstán, Kyrgystán, Tádžikistán, Turecko, Turkmenistán a Uzbekistán).

Reklama

Výběr článků

Načítám