Hlavní obsah

České vládní instituce hospodaří přebytkově

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dluh vládních institucí ve třetím čtvrtletí loňského roku meziročně stoupl o 5,4 miliardy na 1,78 bilionu korun. Jejich hospodaření v samotném třetím čtvrtletí dosáhlo přebytku 15,2 miliardy korun. Vyplynulo to z dat, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Vládními institucemi jsou myšlena například ministerstva, zdravotní pojišťovny, ale také příspěvkové organizace jako školy či nemocnice.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj dluhu vládních institucí

Článek

Mezičtvrtletně dluh klesl o 33,7 miliardy. Aktuálně dosahuje úrovně 31,97 procenta HDP.

„Vůči hrubému domácímu produktu (HDP) byl loni ve třetím čtvrtletí veřejný dluh nejnižší za uplynulých deset let. Nižší byl naposledy ve druhém čtvrtletí roku 2009, kdy dosahoval 31,6 procenta,” uvedl hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Česko mělo v loňském roce čtvrtý nejnižší poměr dluhu k HDP z EU

Ekonomika

„V tom je Česko v rámci ekonomicky vyspělého světa poměrně výjimečné. Například za EU jako celek platí, že v roce 2009 se dluh v poměru k HDP pohyboval kolem úrovně 70 procent, nyní je stále kolem úrovně 80 procent,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám