Hlavní obsah

Dluh EU i eurozóny dál roste, nejzadluženější zůstává Řecko

Novinky, bož

Dluh států eurozóny ve prvním čtvrtletí letošního roku stoupl o 0,8 procentního bodu na 85,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP), dluh evropské osmadvacítky pak o 0,7 procentního bodu na 80,7 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v pátek zveřejnil statistický úřad Evropské unie Eurostat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejzadluženějším státem obou bloků zůstává Řecko, jehož dluh činí 181,9 procenta HDP. Za Řeckem následují Itálie, Portugalsko a Belgie.

Český dluh pátý nejnižší v EU

Italský dluh dosahuje 134 procent HDP, portugalský 123 procent a belgický 105,1 procenta. Nejvíce svůj dluh v poměru k HDP navýšila Belgie o 3,1 procentního bodu, Kypr o 2,5 procentního bodu a Irsko o dva procentní body.

Český dluh je podle tohoto ukazatele pátý nejnižší z evropské osmadvacítky – jde o 35,8 procenta HDP. Oproti předchozímu čtvrtletí však vzrostl o 1,4 procentního bodu.

Ještě o něco lépe je na tom Dánsko, jehož dluh činí 35 a půl procenta HDP. Tři nejméně zadlužené státy EU potom jsou Estonsko (8,1 procenta HDP), Bulharsko (21,2 procenta HDP) a Lucembursko (21,3 procenta HDP).

Staré země jsou zadluženější než nové

„Obecně se dá říct, že staré členské země EU zůstávají výrazně zadluženější ve srovnání s těmi novými,” podotkl ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Samozřejmě se i nadále většinově nachází nad hranicí, kterou kdysi stanovovala maastrichtská kritéria,” dodal. Podíl veřejného dluhu na HDP totiž podle maastrichtských kritériá nesmí překročit 60 procent.

Nejvíce dluh snižují Slovinci a Rakušané

Nejvíce se dluh v poměru k HDP podařilo snížit Slovincům o 7,6 procentního bodu. Následují Rakušané, kteří se v tomto ukazateli zlepšili o 4,4 procenta. Třetí Nizozemsko svůj dluh v poměru k HDP redukovalo o 4,2 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj státního dluhu ČR

V absolutních číslech jsou nejzadluženějšími státy EU i eurozóny Francie a Itálie. Veřejný dluh Francie byl v prvním čtvrtletí o 359 milionů eur (9,2 miliardy korun) vyšší než ten italský, vyplynulo z dat Eurostatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám