Hlavní obsah

Česká ekonomika se propadne méně, ale oživování bude pomalejší, odhaduje EK

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českou ekonomiku čeká letos propad o 6,9 procenta, odhaduje Evropská komise (EK) ve své prognóze. Zmírnila tak svůj předchozí odhad, v němž počítala s propadem hrubého domácího produktu (HDP) o 7,8 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Roční vývoj HDP

Článek

Zotavení z ekonomických dopadů pandemie nicméně potrvá déle, než se předpokládalo. Příští rok česká ekonomika vzroste jen o 3,1 procenta. Ani zdaleka se tak nevrátí na úroveň, na níž byla před úderem koronaviru.

Za příznivějším odhadem letošního propadu podle Komise stojí silná ekonomická aktivita ve třetím čtvrtletí.

Návrat k růstu bude pomalejší, prognózují banky

Koronavirus

Naopak za pomalejší oživení ekonomiky podle EK může druhá vlna pandemie, kvůli níž česká vláda sáhla k restriktivním opatřením se silným ekonomickým dopadem. Postiženy jsou zejména služby, které stojí za zhruba dvěma třetinami českého HDP.

Propad ekonomiky evropské sedmadvacítky podle odhadu dosáhne rekordních 7,4 procenta. I oživení celého unijního hospodářství bude kvůli druhé vlně pandemie výrazně pomalejší, než se předpokládalo. HDP EU poroste jen o 4,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám