Hlavní obsah

Češi si dále půjčují, dluhy domácností se vyšplhaly na 1,102 biliónu korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v říjnu stouply o 4,6 miliardy korun na 1,102 biliónu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o více než 58 miliard korun, jak vyplývá z údajů České národní banky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zadlužení českých domácností je výrazně pod průměrem vyspělých zemí západní Evropy. Nepředstavuje zatím riziko ani pro banky ani pro jejich dlužníky a lze očekávat, že i při pokračujícím oslabování ekonomiky nadále poroste,“ uvedl Pavel Kříž ze společnosti PwC.

Do potíží se splácením svých dluhů by se však podle Kříže mohly dostat nízkopříjmové domácnosti, kde například živitel přijde o práci. „Zvyknout si také budeme muset na vyšší počet nucených dražeb nemovitostí z hypoték,“ připomněl Kříž.

Podniky zadluženy méně než domácnosti

Pokud jde o zadluženost podniků, ta v porovnání s minulým měsícem vzrostla o 7,9 miliardy korun. Meziročně pak jde o nárůst přesahující 45 miliard korun, celková částka činí 955,6 miliardy korun.

„Ve firemním sektoru je zadlužování pod velkým drobnohledem jak podniků, tak samotných bank. Zdravé financování je základním předpokladem přežití v současné turbulentní době, a koneckonců zpravidla i jednou z podmínek získání úvěru,“ sdělil Kříž.

Podle Kříže při zhoršování ekonomického vývoje zadlužení podniků u bank opět poklesne, neboť porostou rizika a banky se budou muset vypořádat s rostoucími požadavky na kapitálovou přiměřenost svou i svých zahraničních bankovních skupin.

Anketa

Půjčili jste si už někdy peníze od bank a finančních institucí?
Ano, vícekrát
42,4 %
Ano, ale jen jednou
19,1 %
Ne, nikdy
38,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 768 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám