Hlavní obsah

Čepro začalo u Litoměřic stavět nádrže na benzín a naftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V areálu společnosti Čepro patřící ministerstvu financí v Hněvicích na Litoměřicku byla v úterý zahájena stavba celkem šesti nádrží na automobilový benzín a motorovou naftu. Každá z nádrží bude mít objem 10 milionů litrů, dohromady mají tvořit jeden skladovací blok. Hotové by měly být na začátku roku 2027. Nádrže mají zvýšit strategické zásoby pohonných hmot v Česku.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Nadzemní nádrž ve skladu státního distributora paliv Čepro v Hněvicích na Litoměřicku.

Článek

Na ploše bude stát šest válcových sloupů, které budou propojeny s technologií skladu. Tendr vyhrála firma Metrostav DIZ.

„Jedná se o výstavbu šesti desetimilionových nádrží, které by měly mimo zvýšení strategických zásob pohonných hmot České republiky i zvýšit vstupní kapacitu do systému Čepra. Hněvice jsou propojeny s oběma rafinériemi, s Kralupy nad Vltavou i Litvínovem, a zároveň je tady nejdelší vlečka, přes tři kilometry železničních kolejí. Je to náš největší vstup pro železniční dodávky pohonných hmot ze západní Evropy,“ řekl při zahájení stavby generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

„Minimálně od února loňského roku se ukazuje důležitost energetické bezpečnosti a energetické nezávislosti každého evropského státu, samozřejmě se to týká i České republiky. Musíme investovat do energetické bezpečnosti a dnes zahájená akce je jednou z těchto investic. Potřebujeme zvyšovat nezávislost a odolnost české ekonomiky jako celku,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

V úterý byl položen základní kámen výstavby nádrží Čepro.

Současná kapacita skladů Čepra v ČR je okolo 300 milionů litrů, podle Duspěvy nechce firma přesné číslo zveřejňovat. Čepro má 15 skladovacích objektů umístěných v celé ČR. Jsou různě staré a mají různou důležitost. „Až vybudujeme tuto skladovou kapacitu, tak budeme připraveni postupně, pokud se bude snižovat spotřeba pohonných hmot, opouštět starší skladovací kapacity někde jinde v České republice,“ dodal Duspěva.

Čepro loni zaznamenalo zisk před zdaněním 1,99 miliardy korun proti předloňským 2,06 miliardy korun. V loňském hospodaření se projevil například zvýšený prodej paliv, který stoupl o deset procent.

Čepro je jedním z největších průmyslových podniků v České republice. Provozuje síť 1200 kilometrů produktovodů, k dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Společnosti náleží přes 200 čerpacích stanic EuroOil po celé ČR, která je z hlediska počtu stanic třetí největší a z pohledu prodejů pohonných hmot čtvrtá nejvýznamnější v ČR.

Čepro loni zaznamenalo nižší zisk, stoupl prodej paliv

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám