Hlavní obsah

Ceny starších bytů spadly za rok až o pětinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny bytů, hlavně starších před rekonstrukcí, za necelý rok spadly v průměru až o pětinu. Zlevňují i nezateplené rodinné domy a chalupy, které zdražily v letech 2020 a 2021 během covidových uzávěr.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Panelákový dům v Praze.

Článek

„U rodinných domů jsou běžné slevy kolem půl milionu, u bytů 350 tisíc. Zaznamenali jsme ale poklesy nabídkové ceny i o více než milion korun,“ řekl v pondělí Právu mluvčí serveru Bez­realitky.cz František Brož.

Z celkového počtu 3800 nabízených nemovitostí všeho druhu je u této společnosti čtvrtina ve slevě. Nejvíce klesají ceny bytů v panelových domech před rekonstrukcí, ukazuje aktuální porovnání společnosti RE/MAX.

Například byt 3+1 ve Švermově ulici v Brně se v říjnu 2021 prodal za 6,3 milionu korun (tedy zhruba 87 tisíc/metr čtvereční). V říjnu 2022 se velikostí a stavem srovnatelný byt v Ukrajinské ulici prodal za 4,36 milionu korun (69 tisíc/metr čtvereční).

Analýza: Ceny nových bytů budou stabilní, starší byty zlevní

Komerční články

Byty na pražském Chodově a Hájích se podle RE/MAX ve třetím kvartále loňského roku prodávaly v průměru se 17procentní slevou proti inzerované ceně. Nyní už slevy na starší byty proti nabídkové ceně přesahují i 20 procent. Důvodem je pokles kupujících.

„Počet prodaných bytů od loňského března klesl o čtvrtinu, u rodinných domů v porovnání s prosincem 2021 o více než třicet procent,“ shrnula stav trhu k závěru minulého roku realitní makléřka Dagmar Mičíková ze společnosti RE/MAX Delux.

Potvrdila, že rodinné domy jsou v průměru zlevňovány o půl milionu korun.

V některých nabídkách se už rovnou u cenovek objevují poznámky „po slevě“ či „cena k jednání“. Někteří makléři ale slevu hned napřímo nepřiznají. Nabídku místo toho na čas stáhnou a pak ji i s novějšími fotografiemi inzerují znovu, už s nižší cenou.

„Vidíme, že kdo dnes cenu spíše ‚podsekne‘, ten si nakonec může ze zájemců vybírat. A paradoxně si pak díky tomu může říct i o větší cenu, než jakou původně inzeroval. Naopak kosmetické snížení ceny má často opačný efekt. Nemovitost nadále zůstává v nabídce, zájemci vidí, že se vždy po čase sníží cena, ale přesto ji nikdo nekupuje. A to je znak ‚ležáku‘,“ popsal ředitel Bezrealitky.cz Jan Škrabánek.

Růst nájmů v Praze a Brně přibrzdil

Finance

Na slevy dnes reagují hlavně kupující s hotovostí. Ceny nemovitostí totiž klesají hlavně kvůli tomu, že hypoteční sazby se pohybují kolem šesti sedmi procent, což je více než třikrát tolik, než když byly na svých minimech, a rostoucí počet lidí si nemůže dovolit takový úvěr čerpat.

U chalup záleží na stavu a místě

Realitní odborníci očekávají, že jakmile se stabilizují ceny energií a hypoteční sazby začnou klesat k pěti procentům, poptávka po nemovitostech se opět zvýší a tím se zastaví i zlevňování. Jenomže to se dá v nejbližší době sotva očekávat.

Ceny chat a chalup obecně zlevňují proti jejich rychlému růstu v letech 2019 až 2021 i o více než milion. Kdo zrovna teď nemusí, ten je neprodává.

„Zájemci chodí, to ano. Chalupa je v pěkné krajině, necelou hodinu z centra Prahy. Vyžaduje ale rekonstrukci. Až ale skončí smlouvy s makléřkami, tak nabídku stáhnu. Počkám,“ míní majitelka chalupy v obci Velká Lečice s malým pozemkem. Nabízí ji za 3,5 milionu korun.

Ceny neklesají v horských střediscích. I tady ale záleží na prvotním nastavení ceny. V krušnohorské obci Pernink, u sjezdovky, se v prosinci v aukci nabízela za 4,5 milionu korun udržovaná chalupa se 700metrovým pozemkem. Soutěžilo o ni jedenáct zájemců a prodala se za 600 tisíc korun nad vyvolávací cenou. Prodej trval měsíc.

I pro kupujícího se výsledná cena jeví pořád výhodně, protože chalupa má dvě na sobě nezávislá křídla, pojme zhruba tucet nocležníků a za pět milionů se v horských střediscích nabízejí malé apartmány.

„Chalupy, které jsou na dobrém místě s možností celoročního vyžití a třeba po dobré rekonstrukci, v ceně neklesnou. Slevy je naopak možné očekávat u objektů, které jsou před rekonstrukcí a v horších lokalitách,“ dodal Brož.

Při koupi družstevního bytu hypotéka mnohdy nepomůže. Obraťte se na stavební spořitelnu

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám