Hlavní obsah

Růst nájmů v Praze a Brně přibrzdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst nájmů v Praze a Brně v listopadu a prosinci přibrzdil. Za celý rok nájmy rostly jen minimálně na Liberecku, Karlovarsku a v Olomouckém kraji. Na Ostravsku zlevnily. Vyplývá to z analýzy Práva s využitím dat portálů Bezrealitky.cz a Sreality.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V Praze se za 65metrový byt v dobrém stavu v širším centru města platí čistý nájem mezi 21 a 22 tisíci korun měsíčně bez poplatků a energií. Ve městech Středočeského kraje je to v průměru patnáct tisíc korun, v Brně přes 18 tisíc korun, na Ostravsku dvanáct tisíc.

„Poptávka po nájmech rostla. Meziročně se mediánové ceny nájmů u bytů 40–60 m2 zvýšily o čtyři procenta. V posledních dvou měsících výše nájmů na portálu Sreality.cz víceméně stagnovala,“ řekla Právu datová analytička Seznam.cz Šarlota Smutná.

Stagnaci růstu nájmů ke konci roku, a někde i pokles, hlásí i další realitní servery.

Podle realitních makléřů působících v moravských regionech teď nájmy narazily na strop zejména kvůli účtům za energie. V Praze ale mohou i příští rok s ohledem na poptávku dotahovat inflaci.

Šmejdi zneužívají hladu po nájemním bydlení

Ekonomika

„Hlavně bude po Novém roce záležet, co s celkovým vydáním nájemníka a kupní silou udělají energie. Ty budou příští rok bolet ještě více než letos. A co se cen nájmu týče, tak jedna věc je přání vlastníka, tedy nabídková cena, a druhá pak realita, co nájemník může platit, a hlavně jak spolehlivě,“ řekl Právu Vladimír Brůna, šéf společnosti B&K Nemovitostní investice.

Nájemní byty, hlavně ty větší, se už přece jenom shánějí o něco lépe než před několika měsíci. „Chtěli jsme se s manželem stěhovat z 1+1 v Praze 6 do většího na začátku roku. To nemělo smysl. Kam jsme přijeli, tam už byl byt pryč nebo v dezolátním stavu. Počkali jsme a v listopadu se v klidu přestěhovali do 3+1 v Karlíně,“ pochvaluje si mladá lékařka Veronika.

Průměrné nájmy za byt 65 m2
cena za m2
Hlavní město Praha 21 450 Kč330 Kč
Středočeský kraj 15 015 Kč 231 Kč
Jihočeský kraj 12 805 Kč 197 Kč
Plzeňský kraj 12 805 Kč 197 Kč
Karlovarský kraj 11 245 Kč 173 Kč
Ústecký kraj 11 180 Kč 172 Kč
Liberecký kraj 12 285 Kč 189 Kč
Královéhradecký kraj 14 170 Kč 218 Kč
Pardubický kraj 13 390 Kč 206 Kč
Olomoucký kraj 13 065 Kč 201 Kč
Jihomoravský kraj 18 135 Kč 279 Kč
Zlínský kraj 12 350 Kč 190 Kč
Vysočina 12 870 Kč 198 Kč
Moravskoslezský kraj 12 025 Kč 185 Kč
Zdroj: Bezrealitky.cz, listopad 2022

„Začaly se více nabízet domy a byty, které předtím majitelé nepronajímali,“ řekl Právu Henryk Mayer z Bezrealitky.cz. Více vlastníků rodinných domů a větších bytů se tak podle něj snaží kompenzovat letošní zdražování. Kromě toho se na trh dostalo i více nových bytů pořízených vlastníky rovnou za účelem pronajímání. Přibylo rovněž starších bytů po rekonstrukci.

Centrum, či dojíždět

Analytici v Bezrealitky.cz orientačně spočítali, že bydlení hodinu jízdy od centra Prahy či Brna znamená nájem nižší o zhruba 4500 korun měsíčně.

Tuto úsporu ale srážejí náklady na dopravu, obzvlášť pokud se dojíždí autem. Jen pro porovnání: dojíždění 25 km každý pracovní den (50 km/den) tak při spotřebě sedm litrů benzínu na sto kilometrů vyjde na zhruba tři tisíce korun měsíčně.

Dojíždět se tedy vyplatí hlavně z lokalit, které jsou na příměstském vlaku či autobusu. Zde však už ale nájem bývá obdobný jako v širším centru města.

Hodně záleží na lokalitě, ale i na vybavení a stavu bytu. Jeden pokoj v Praze může být dražší než samostatný menší byt, přitom rozdíl v dosahu centra je jen pár stanic metrem.

Jeden pěkný pokoj (12 m2) v Praze na Žižkově se pronajímá za 13 500 korun bez poplatků. Přitom ve Strašnicích si lze pronajmout byt 1+1, 37 m2, za dvanáct tisíc. Čtyřicetimetrové jedna plus jedna na Vinohradech je ovšem již za 21 tisíc korun plus 5400 korun zálohy na energie a poplatky v domě.

Překvapuje cena 1+1 v Braníku, kde čistý nájem realitka vyčíslila už na devatenáct tisíc korun plus kauce ve výši nájmu a provize. I některé další nabídky v Praze působí jako test realitek, kam až je možné cenu vytáhnout. V Liberci si lze pronajmout byty 1+1 za šest a půl, osm, maximálně dvanáct tisíc měsíčně, v Rotavě (Karlovarský kraj) dokonce jen za 3500 korun měsíčně.

Přímo v Karlových Varech pak dvoupokojový byt 58 m2 za jedenáct tisíc měsíčně. V Ostravě, Havířově a Frýdku-Místku jsou malé byty od třiceti do čtyřiceti metrů za sedm až devět tisíc korun měsíčně.

I na nájemné dopadá vysoká inflace. Jaká jsou pravidla pro jeho zvýšení?

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám