Hlavní obsah

Budvar slaví úspěch, v Británii může používat název Budweiser

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Lucemburk

Budějovický Budvar uspěl u Soudního dvora EU ve sporu o používání názvu Budweiser. Konkurenční Anheuser-Busch, s nímž Budvar vede po světě kvůli známkám četné pře, chtěl českému pivovaru zakázat používání značky Budweiser v Británii. Podle tribunálu k tomu ale není důvod.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Známku Budweiser v Británii mohou používat obě firmy. Jako první o ni požádal Anheuser-Busch, Budvar tak učinil později. Soudy pak rozhodly, že si ji mohou ponechat obě.

Konkurent české firmy se ale po nějaké době obrátil na britský soud s tím, že chce, aby Budvar známku používat v Británii nemohl. Britský tribunál následně požádal evropskou justici o radu.

Rozdíly mezi pivy jsou patrné 

Soud EU sídlící v Lucembursku ve čtvrtek uvedl, že britští spotřebitelé jasně vnímají rozdíly mezi pivy obou firem a že není důvod, proč známku Budweiser české společnosti v Británii zakázat.

„Soudní dvůr tak konstatoval, že za okolností projednávané věci souběžné poctivé a dlouhodobé užívání obou dotyčných totožných ochranných známek nezasahuje nebo není schopné zasáhnout do základní funkce starší ochranné známky společnosti Anheuser-Busch,“ uvedl tribunál k rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám