Hlavní obsah

Brusel nařídil Česku ukončit nepřiměřené kontroly polského hovězího, ČR odmítne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise nařídila Česku do konce týdne ustat s mimořádnými kontrolami polského hovězího, neboť prý nejsou přiměřené riziku salmonely. Informovala o tom polská televize a server iRozhlas.cz. Ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád však uvedl, že ČR požadavek odmítne.

Foto: SVS, ČTK

Závadné polské maso s bakteriemi salmonely. Maso veterináři znehodnotili modrou barvou. Archivní foto.

Článek

Semerád uvedl, že v příštím týdnu budou členské státy hlasovat, komise pak může ukončení mimořádných veterinárních opatření Česku přikázat.

V odpovědi pro EK české ministerstvo zemědělství vysvětlí, proč mimořádné kontroly zavedlo a že se nyní rušit nebudou, sdělil Semerád.

Opatření podle Bruselu svým rozsahem neodpovídají incidentu, kdy byla v mase objevena salmonela. Česko má od takových kontrol upustit, píše komise v dopise adresovaného českému ministerstvu zemědělství.

„EK soudí, že postup českých úřadů vůči Polsku, spočívající v dodatečných kontrolách dováženého hovězího po objevení salmonely v jedné zásilce masa, nejsou přiměřené ohrožení a Česko musí přestat s takovými kontrolami,” řekla televizi Polsat mluvčí EK Anca Paduraruová.

Uvedla také, že eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis napsal 25. února dopis českým úřadům, ve kterém žádal o ukončení dodatečných kontrol polského hovězího do konce tohoto týdne. Andriukaitis již minulý týden podle Polsatu varoval před „protekcionistickými sklony” některých států v případě problémů s kvalitou potravin.

„Žádná země nemůže žádat o další dodatečné kontroly, pokud nemá odpovídající odůvodnění, nesouvisející s protekcionismem. Nesmí se dovolit členským zemím používat protekcionistické nástroje. Odporuje to zásadám společné zemědělské politiky, společnému trhu, společnému systému kontroly a dalším společným požadavkům,” citovala eurokomisaře polská stanice.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Policisté kontrolovali 5. února 2019 v Rynolticích na Liberecku automobil převážející maso z Polska.

Připomněla, že Češi zavedli kontroly polského hovězího tento měsíc. Do unijního systému varování předali informace o odhalení bakterií salmonely v polském masu. Český ministr zemědělství Miroslav Toman 20. února odůvodňoval tyto kontroly výskytem bakterií salmonely v zásilce 700 kilogramech polského masa.

Dovozci musí veškeré polské hovězí před uvedením na trh otestovat na salmonelu. Za porušení hrozí pokuta až dva miliony korun. Řada obchodníků proto přestala polské hovězí kupovat.

Mluvčí EK podle televize Polsat připustila, že unijní předpisy počítají s možností různých kroků členských států proti potravinám, která by mohla ohrozit zdraví, ale ty „musí být přiměřené” vůči zjištěnému riziku.

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v reakci na české rozhodnutí argumentoval, že Polsko má vynikající zemědělství, a proto „každá záminka je dobrá, aby nám to nandali”, a obvinili z toho, že „máme odporné potraviny”. Polská strana nařídila zkontrolovat firmu, která dodala zpochybněné maso do Česka, uzavřel Polsat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám