Hlavní obsah

Veterináři našli salmonelu v dalším polském mase, tentokrát kuřecím

• Aktualizováno

Ve 1200 kilogramech mražených kuřecích stehen z Polska zjistili veterináři salmonelu. Zásilku objevili v Lounech. Kontaminovaného masa může být víc, informoval ve čtvrtek mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V současné době probíhá intenzivní šetření SVS dalšího pohybu kontaminovaného drůbežího masa,” uvedl mluvčí. Uvedených 1 200 kilo kuřecího masa bylo součástí zásilky stejné komodity téhož původu o celkové hmotnosti 4 800 kg.

Podle zjištění veterinářů provozovatel mezi 18. a 26. únorem část zásilky již distribuoval. „Odběratelé jsou převážně zařízení stravovacích služeb, veškeré maso bylo určeno k tepelnému opracování. Provozovatel ihned po oznámení pozitivního nálezu zahájil stahování distribuovaného kuřecího masa,” dodal Vorlíček.

Některé ze zákazníků už firma kontaktovala, další osloví co nejdříve. Na dotaz ČTK to řekl majitel firmy Petr Novotný - Gastroplus Louny. Firma ale podle Petra Novotného není přímý dovozce ze zahraničí a dodavatel deklaroval, že testy udělané před distribucí jsou negativní.

Větší část dodávky veterináři zablokovali a další šarže přezkoumají. Podle Novotného bude ale celá dodávka, i kdyby byla nezávadná, buď zlikvidována, nebo vrácena dodavateli.  „Zboží bylo dodáno přes firmu, s kterou spolupracuji dlouhou dobu, a nikdy jsme neměli problémy. Není tedy důvod ukončit spolupráci, kvůli jednomu, i když připouštím, že velice závažnému problému. Věřím, že i on obchodoval v dobré víře a že nechce distribuovat závadné maso,” dodal.

Stejná šarže polských kuřecích prsou z Polska byla také doručena do dalších míst určení ve Zlínském, Královéhradeckém a Olomouckém kraji.

Minulý týden veterináři našli bakterie salmonely v 700 kg hovězího z Polska. Stát pak nařídil mimořádné kontroly, veškeré hovězí z Polska se musí před uvedením na trh testovat. Tento týden veterináři uvedli, že do ČR bylo dovezeno dalších 1164 kilo ze stejné „salmonelové” šarže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám