Hlavní obsah

Evropský parlament schválil obchodní dohodu s Británii

Aktualizováno

Evropský parlament (EP) schválil obchodní dohodu se Spojeným královstvím. Británie 31. ledna 2020 vystoupila z Evropské unie (EU) a 31. prosince téhož roku skončilo takzvané přechodné období, kdy se na ni stále vztahovala řada pravidel EU. Smlouvu, podle které vzájemné obchodní vztahy mezi EU a Británií od té doby provizorně fungují, nyní definitivně podpořilo 660 europoslanců. Proti se jich postavilo pouze pět a 32 se hlasování zdrželo.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Jednání Evropského parlamentu

Článek

Poslanci hlasovali již v úterý, ale výsledky byly zveřejněny až ve středu ráno.

Většina poslanců v rozpravě před hlasováním vyjádřila politování nad odchodem Británie z evropského bloku. Podobně se vyjádřila i předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová.

„Evropská unie a Spojené království vytvořily základ pro vztah mezi rovnými. A co je nejdůležitější, dnešek je začátek, ne konec,” uvedl zpravodaj za výbor pro zahraniční věci Andreas Schieder (Sociálně demokratická strana Rakouska/Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů).

„Shodli jsme se v řadě klíčových oblastí, například v zajištění vzájemného přístupu na trh a vytváření dobrých vztahů v oblasti obchodu,” dodal Schieder.

Po brexitu CANZUK? Vize anglosaské unie nabývá na popularitě

Ekonomika

„Dohoda se může stát základem, na kterém postavíme nové vztahy EU a Spojeného království zaměřené na budoucnost,“ podotkl po hlasování předseda europarlamentu David Sassoli (italská Demokratická strana/Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů).

Předseda frakce Obnova EU Guy Verhofstadt (Otevření vlámští liberálové a demokraté) se ke schválené dohodě vyjádřil kriticky. „První obchodní dohoda v historii, která zavádí nové bariéry a odstraňuje svobody? Selhání na obou stranách, ale lepší než nic,” napsal Verhofstadt na Twitteru s tím, že doufá, že jednou se objeví ambiciozní britský premiér, který dovede Británii zpět do EU.

EP v souběžně schváleném doprovodném usnesení uvedl, že dohoda ochrání zájmy EU a zároveň usnadní život lidem i firmám na obou stranách Lamanšského průlivu.

„Evropský parlament znovu opakuje, že vystoupení Spojeného království z EU je historickou chybou, a připomíná, že EU vždy rozhodnutí Spojeného království respektovala, a současně trvá na tom, že Spojené království musí rovněž přijmout důsledky svého odchodu z EU a že třetí země nemůže mít stejná práva a výhody jako členský stát,” stojí také v usnesení.

Vítejte v brexitu. Britským kamioňákům v Nizozemsku zabavují svačiny

Ekonomika

Úmluvu, která odbourává většinu celních bariér a usnadňuje obchod mezi sedmadvacítkou unijních zemí a Británií, podepsaly obě strany krátce před koncem přechodného období.

24. prosince 2020 se vyjednavači Evropské unie a Spojeného království shodli na znění dohody, která stanovuje pravidla pro vzájemnou spolupráci. Londýn a Brusel se tehdy navíc domluvily na předběžném uplatňování dohody od 1. ledna 2021. Souhlas EP byl však nutný pro vstup dohody v platnost a její uplatňování po 30. dubnu 2021.

Reklama

Související články

Tony Blair: Nebavilo mě být premiérem

Downing Street 10, ikonické sídlo britských premiérů, oslavilo v sobotu třísté narozeniny. Veřejnoprávní stanice BBC Radio 4 pro tuto příležitost připravila...

Výběr článků

Načítám