Hlavní obsah

Peking uvalí na australská vína cla až 212 procent

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská lidová republika v sobotu uvalí nová cla na dovoz vína z Austrálie. O kroku Pekingu v pátek informoval server listu Financial Times. Na australské víno se budou uplatňovat cla od 107 do 212 procent, což se dotkne obchodu v objemu 1,2 miliardy australských dolarů (19,44 miliardy Kč). Čína tak reaguje na diplomatickou roztržku mezi oběma zeměmi.

Foto: Profimedia.cz

Australské víno v regálu supermarketu v čínské Šanghaji.

Článek

Peking již dříve zabránil v zakotvení několika nákladním australským lodím s nákladem v hodnotě 800 milionů australských dolarů (12,95 miliardy korun).

Oficiálním důvodem je, že Čína nemá garance, nakolik tito dovozci dodržují ekologické standardy.

Trump znovu uvalil clo na dovoz kanadského hliníku

Ekonomika

Tento incident také přispěl k rapidnímu snížení objemu vývozu uhlí z Austrálie do Číny. Zatímco od ledna do srpna australští exportéři do Číny vyváželi v průměru 7,9 milionu tun uhlí měsíčně, v listopadu šlo jen o 390 tisíc tun.

Nedostatek uhlí přitom negativně ovlivňuje výrobu čínských ocelových produktů. Dochází k výpadkům dodávek a růstu cen uhlí jednak v samotné Číně, jednak v Mongolsku, jehož uhlím se čínští producenti snaží výpadky nahradit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám