Hlavní obsah

Boeing přiznal, že může za vypadnutí kusu trupu za letu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce letadel Boeing přiznal, že může za vypadnutí panelu zaslepujícího nouzový východ na levé straně trupu u verze 737 MAX 9 dodané společnosti Alaska Airlines. Panel yypadl za letu ve výši necelých 5000 metrů, což vedlo k dekompresi, při které naštěstí nebyl nikdo zraněn. Ředitel Boiengu Dave Calhoun řekl, že firma „přiznává svou chybu“.

Foto: Ntsb, Reuters

Nalezený vypadlý panel zaslepující nouzový východ

Článek

„Přistoupíme k tomu tak, že přiznáváme svou chybu. Na každém kroku budeme k případu přistupovat s naprostou, stoprocentní transparentností,“ řekl podle BBC Calhoun.

Znovu ujistil, že výrobce letadel bude plně spolupracovat s americkým Národním úřadem pro bezpečnost v dopravě při vyšetřování příčiny mimořádné události.

Calhoun dodal, že vyšetřovatelé a americký Federální úřad pro letectví (FAA) dospějí k závěru o příčině incidentu a že FAA zajistí, že budou zavedeny procedury, „aby každé další letadlo, které se vznese na oblohu, bylo bezpečné a tato událost se už nemohla nikdy opakovat“. Sám příčinu incidentu nezmínil. Dal najevo i soucit s těmi, kterých se incident dotkl.

Inspektoři ohledávají Boeing 737, kterému za letu vypadly dveře (video je bez zvuku)Video: Reuters

Boeingu po startu odpadlo okno a část trupu

Zahraniční

Boeingy 737 MAX 9 dodané Alaska Airlines mají takové rozmístění sedadel, že tento nouzový východ na levé straně, který je zaslepen 27 kg těžkým panelem s oknem, nepotřebují.

Panel se utrhl po startu stroje z Portlandu. Stalo se to při stoupání, zřejmě ho neudržel rám a panel byl vyražen přetlakem v trupu oproti tlaku okolního vzduchu.

Stroj měl už při předchozích třech letech potíže s přetlakováním trupu. Opakovaně se rozsvěcela kontrolka, že s ním jsou potíže.

Při kontrolách dalších strojů u společnosti United se zjistilo, že u některých panelů nebyly u pěti letadel dotažené šrouby, i když šlo o nová letadla.

Letadlo, ze kterého vypadly dveře, mělo problémy už dřív

Amerika

Kontroly Boeingů 737 MAX 9 odhalily uvolněné šrouby u několika letadel

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám