Hlavní obsah

BioNTech a Moderna ztrojnásobily zisk

Vakcína proti covidu-19 přináší německému výrobci BioN­Tech i nadále rostoucí zisky. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku společnost vydělala 3,7 miliardy eur (92,5 mld. korun), více než trojnásobek v porovnání s předchozím rokem, kdy přebytek činil 1,1 miliardy eur (27,5 mld. korun).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podobně výrazně stoupl i obrat. Příjmy se více než ztrojnásobily – ze dvou miliard eur (50 mld. korun) na 6,4 miliardy eur (160 mld. korun).

Finanční ředitel Jens Holstein vysvětlil skokový nárůst obratu a zisku „efektem omikron“. „Díky zvýšenému objemu objednávek přijatých na konci roku 2021 v souvislosti s nově vznikající variantou omikron jsme rok 2022 zahájili silnými tržbami a ziskem,“ uvedl Holstein podle webu listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vláda zvažuje nákup vakcín, v záloze jich má přitom miliony

Koronavirus

Za celý rok však manažeři firmy BioNTech očekávají pokles prodeje, protože poptávka po vakcínách se pravděpodobně zpomalí v souvislosti s uvolněním opatření proti pandemii. Výrobce se sídlem v Mohuči očekává tržby z vakcín ve výši 13 až 17 miliard eur (325 až 425 mld. korun). Pro srovnání, v roce 2021 dosáhla společnost BioNTech tržeb ve výši necelých 19 miliard eur (475 mld. korun) a zisku 10,3 miliardy eur (247,6 mld. korun).

Kdy přijde látka proti omikronu?

Na rok 2022 podepsal BioNTech a její partner, americká společnost Pfizer smlouvy na dodávky přibližně 2,4 miliardy dávek vakcíny. V roce 2021 dodaly asi 2,6 miliardy dávek.

Rok 2022 jsme zahájili silnými tržbami a ziskem
Jens Holstein, finanční ředitel firmy BioNTech

Upravená vakcína proti vysoce nakažlivé variantě omikron by mohla být novým impulzem pro podnikání. Zatím však není jasné, kdy bude uvedena na trh.

BioNTech původně předpokládal, že bude k dispozici už letos na jaře. Původně oznámil první výsledky klinické studie zahájené v lednu na polovinu dubna. Nyní se čeká, že se objeví v příštích několika týdnech.

Za zpoždění může regulace, vysvětlil Ugur Sahin, generální ředitel BioNTechu. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) požádala farmaceutické firmy, aby vyvinuly nejen tzv. monovalentní vakcínu, tj. speciálně přizpůsobenou pro omikron, ale také verze, které obsahují kombinaci různých va­riant. Studie se od té doby rozšířila o několik nových položek – včetně jedné, která zkoumá také širší vakcínu omikron, která zahrnuje původní variantu Wu-chan.

Grubhoffer: Třetí dávka má smysl i při ústupu nákazy

Koronavirus

Karl Lauterbach, spolkový ministr zdravotnictví, očekává vakcíny přizpůsobené novým variantám až na podzim. Společnost BioNTech naopak nabídla, že novou upravenou vakcínu zpřístupní už začátkem léta.

Také Moderna trhá rekordy

Prodej vakcín společnosti Moderna se v prvním čtvrtletí více než ztrojnásobil oproti stejnému období loňského roku. Za toto čtvrtletí vykáza­la biotechnologická společnost podle webu cnbc.com čistý zisk 3,66 miliardy dolarů (asi 86,7 mld. Kč), což je trojnásobný nárůst oproti zisku 1,2 miliardy dolarů (28,4 mld.) v prvním čtvrtletí loňského roku.

Od ledna do března prodala společnost vakcíny za 5,9 mi­liardy dolarů (139,8 mld. ko­run), čímž překonala očekávání. Stephane Bancel, generální ředitel, vyjádřil naději, že druhá polovina roku 2022 bude ještě lepší. Vlády podle jeho názoru objednají více očkovacích látek, aby se připravily na podzimní očkovací kampaně. Předpokládá se, že za celý letošní rok prodá firma očkovací látky v celkové hodnotě 21 miliard dolarů (497,6 mld. korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám