Hlavní obsah

Babišova firma má na Slovensku dostat desetileté daňové prázdniny

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Slovensko má poskytnout daňovou úlevu ve výši 58 miliónů eur (téměř 1,6 miliardy korun) podniku Duslo Šaľa ze skupiny Agrofert českého ministra financí Andreje Babiše. Předseda parlamentního výboru pro neslučitelnost funkcí Viliam Novotný (opoziční SDK) poukázal na medializované informace, že současný ministr hospodářství Pavol Pavlis v minulosti s Babišem podnikal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Obchodní společnost Port service Bratislava, v níž působil, obchodovala s Agrofertem i s Duslo Šaľa,“ uvedl Novotný. Opoziční poslanec upozornil, že v případě schválení investiční pobídky ve formě desetiletých daňových prázdnin by vzniklo podezření z porušení ústavního zákona o ochraně veřejného zájmu.

„Veřejný funkcionář nesmí využívat svoji funkci k získávání výhod ve svůj prospěch, ve prospěch jemu blízkých osob ani jiných fyzických nebo právnických osob,“ konstatoval Novotný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poslanec požádal Pavlise, aby vysvětlil svůj vztah k současnému ministrovi financí České republiky a ke společnostem ze skupiny Agrofert, aby se vyloučil konflikt zájmů. „Nikdy jsem se netajil, že se s panem Babišem znám,“ reagoval Pavlis. Premiér Robert Fico uvedl, že podnik Duslo Šaľa žádal daňovou úlevu dříve, než se Pavlis stal ministrem hospodářství.

Jinak firmu odstěhuji, pohrozil Babiš

Duslo Šaľa má podle Pavlise za zmíněnou daňovou úlevu proinvestovat 300 miliónů eur, udržet současných 800 pracovních míst a vytvořit 80 nových pracovních míst. Společnost však mluví pouze o udržení dosavadních pracovních míst.

Skupina Agrofert v minulosti tvrdila, že zvažuje odchod ze Slovenska kvůli vysokým cenám energií. Výrobu čpavku chtěla přesunout do České republiky nebo do Německa. Své setrvání na Slovensku podmínila finanční pomocí státu.

Róbert Kičina z Podnikatelské aliance Slovenska upozornil, že pokud firma pouze udrží pracovní místa a nevytvoří nová, tak to bude nešťastná situace. „Tímto se vláda vystavuje riziku, že přijdou další firmy a řeknou, dejte nám pobídky, nebo sbalíme výrobu a odejdeme,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám