Hlavní obsah

Analytik: Vše směřuje k zestátnění minimálně jaderné části ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí vlády upravit jaderný tendr je překvapivé a směřuje k zestátnění minimálně jaderné části ČEZ. Čtyři bloky vyjdou na více než jeden bilion korun, řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor

Foto: Archiv Jiřího Gavora

Jiří Gavor

Článek

Co říkáte rozhodnutí vlády změnit jaderný tendr a záměru stavět až čtyři bloky?

Jsem tím zaskočen a nepovažuji to za optimální rozhodnutí. Myslím si, že rozumnější by bylo pokračovat v tendru, tak jak byl nastaven, to znamená závazná nabídka na jeden blok v Dukovanech plus opce na další tři bloky.

Podle toho, jak to vláda oznámila, myslím, že Westinghouse je vyřazen a dále budou hodnoceni pouze zbývající dva uchazeči.

Nepřekvapujme se, pokáral Fiala Rakušana za výrok o plánu na zestátnění ČEZ

Domácí

Je to trochu škoda, Westinghouse z hlediska referencí disponuje již fungujícím blokem požadovaného výkonu. V případě Francie a Koreje se jedná pouze o projekt na papíře.

Nedomnívám se ale, že by to byla taková tragédie, jak EDF i KHNP už cenové nabídky musely podat, a nepředpokládám, že by dodatečně navyšovaly cenu.

Je to ale styl ode zdi ke zdi, nejdřív se příprava tendru nekonečně protahovala a nyní rovnou čtyři bloky.

Nejprve by se měly stavět dva bloky v Dukovanech…

To mě překvapuje, protože zdaleka není rozhodnuto o odstavení čtyř stávajících bloků. Trend ve světě je prodlužování životnosti a během 30. let bude dobíhat padesát let jejich provozu, ale to neznamená, že nebudou moci pokračovat v provozu šedesát let a možná i více.

O lokalitě Dukovany se ví, že tam je problém s chladicím výkonem. Kdyby současně měly fungovat čtyři staré bloky a dva nové, bude problém s chlazením.

Takový rozsah investice by při stávající vlastnické struktuře, kdy 30 procent akcií nedrží stát, narazil na problémy

Jaká bude cena za čtyři bloky? Vláda mluví o slevě, ale je přesto pravděpodobné, že se celková cena přehoupne přes bilion korun?

Myslím, že ano. Ať bude cena libovolná, bude podmíněná. Nebude to na klíč, tedy například bilion korun a cokoli nad tuto částku by šlo k tíži dodavatelů.

Jak bude takový projekt možné financovat?

Myslím, že pokud se vláda takto rozhodla, vše jasně směřuje k tomu, aby přinejmenším jaderná část ČEZ byla plně zestátněna.

Takový rozsah investice, který bude násobně převyšovat tržní kapitalizaci ČEZ, by při stávající vlastnické struktuře, kdy 30 procent akcií nedrží stát, narazil na problémy.

Westinghouse vede s KHNP spor kvůli duševnímu vlastnictví. Může to nějak tendr ovlivnit?

Neslyšel jsem od Westinghouse stažení výhrad vůči korejskému uchazeči. To neznamená, že by automaticky byli Korejci vyřazeni, je to ale určité riziko, které jejich pozici zatěžuje.

Francie má navíc velice silné slovo v Evropské unii z hlediska notifikace a schvalování. Je také lépe obeznámena s evropskými předpisy výstavby jaderných zařízení. Za těchto nových okolností je Francie mým osobním favoritem.

Tu debatu mu byl čert dlužen. Rakušan řečmi o znárodnění ČEZ vyvolal další zmatek

Ekonomika

KOMENTÁŘ: Pistolník Rakušan pálí bez rozmyslu – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám