Hlavní obsah

Amerika nevykoupí za miliardy dolarů špatné hypotéky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHIGNTON
Aktualizováno

Balík 700 miliard dolarů, které se Spojené státy rozhodly vynaložit na podporu své ekonomiky, nepůjdou na vykoupení špatných aktiv, tedy včetně hypoték. Peníze by měly být využity jako kapitálové injekce. Ve středu to uvedl americký ministr financí Henry Paulson.

Článek

Zároveň uvedl, že v současnosti vidí na trhu známky zlepšení. „Podle našich současných odhadů není nejefektivnější vynaložit peníze na hypoteční aktiva,“ řekl Paulson ve středu.

Přestože se situace zlepšila, Paulson, připomněl že turbulence na trzích bude ještě nějaký čas přetrvávat. Navíc stále klíčovým úkolem zůstává u“uzdravit“ problémový trh s hypotékami. Kvůli němu současná krize propukla.

Podle BBC ministr financí s tímto prohlášením přišel krátce poté, co šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová žádala, aby část ze sedmi set miliard dolarů šla na pomoc třem největším americkým automobilkám, tedy Ford, Chrysler a General Motors.

Právě automobilový průmysl se celosvětově potýká s mnoha problémy. Kvůli nízkým prodejům společnosti zastavují výrobu a propouštějí.

Záchranný plán pro americkou ekonomiku schválený v říjnu: Vláda počítá s postupným uvolňováním peněz: 250 miliard dolarů půjde do systému okamžitě, dalších 100 miliard na žádost Bílého domu, uvolnění zbylých 350 miliard může vetovat Kongres. Banky, které peníze přijmou, budou muset výměnou předat podíly, z nichž mají po posílení mít prospěch daňoví poplatníci. Platy čelních bankéřů budou limitovány a „zlaté padáky“, horentní odstupné po opuštění postu, budou zakázány. Bankovní sektor bude muset finančně vypomoct, jestliže peníze bank v úpadku skončí v nenávratnu. Banky povinně přijmou pojistný program proti ztrátám na hypotečním trhu. Na dodržování podmínek budou dohlížet čtyři nezávislé agentury. Některé dodatky:- navýšení vládních záruk na spoření ze sta tisíc dolarů na čtvrt miliónu- daňové úlevy pro drobné podnikatele- podpora obnovitelných zdrojů energie - pomoc lidem postiženým nedávnými hurikány

Reklama

Výběr článků

Načítám