Hlavní obsah

Americká centrální banka zvýšila úroky, teprve podruhé za deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) po roce opět zvýšila svou základní úrokovou sazbu, a to o čtvrt procentního bodu na 0,50 až 0,75 procenta. Je to teprve podruhé za posledních deset let. Banka ve středu rovněž signalizovala rychlejší tempo zvyšování úroků v příštím roce.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Šéfka Fed Janet Yellenová

Článek

Středeční zvýšení základní sazby Fedu je v souladu s očekáváním analytiků a odráží solidní stav americké ekonomiky a vyhlídky na růst inflace. Krok Fedu povede k mírnému nárůstu úroků u některých úvěrů, napsala agentura AP.

Fed nyní předpokládá, že v příštím roce přikročí ke třem zvýšením úrokových sazeb, zatímco dříve počítal pouze se dvěma zvýšeními. Podle šéfky Fedu Janet Yellenové zvýšení úroků dokládá důvěru centrální banky v americkou ekonomiku.

Fed nyní předpokládá, že příští rok přikročí ke třem zvýšením úrokových sazeb, zatímco dříve počítal pouze se dvěma zvýšeními. Centrální banka rovněž předpověděla, že růst ekonomiky Spojených států v letošním roce dosáhne 1,9 procenta a napřesrok zrychlí na 2,1 procenta. Oproti zářijové prognóze tak odhady růstu v obou případech zvýšila o 0,1 procentního bodu.

Yellenová upozornila, že ekonomický výhled by mohly ovlivnit změny v rozpočtové a hospodářské politice. Budoucí prezident USA Donald Trump po nástupu do funkce plánuje rozsáhlé výdaje na infrastrukturu, snižování daní a změny v oblasti zahraničního obchodu.

Akcie klesaly, dolar rostl

Fed očekává, že míra nezaměstnanosti v USA do konce příštího roku klesne na 4,5 procenta a na této úrovni zůstane také v roce 2018. V listopadu míra nezaměstnanosti sestoupila na 4,6 procenta, tedy na nejnižší úroveň za devět let.

Americké akcie reagovaly na středeční rozhodnutí Fedu poklesem, dolar naopak zamířil vzhůru. Výnosy u dluhopisů americké vlády s kratší splatností se vyšplhaly na pětiletá maxima, napsala agentura Reuters.

Loni v prosinci Fed přikročil k prvnímu zvýšení základní úrokové sazby za téměř deset let. Před tímto krokem banka základní sazbu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu držela po sedm let na rekordním minimu 0,0 až 0,25 procenta.

Hrubý domácí produkt Spojených států se v letošním třetím čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o 3,2 procenta. Dosáhl tak nejrychlejšího tempa růstu za poslední dva roky.

Reklama

Související články

Fed plánuje zvýšení úrokových sazeb

Americká centrální banka Fed zvažuje zvýšení úrokových sazeb. Vyplynulo to z vyjádření její předsedkyně Janet Yellenové. Není ani jasné, kdy to udělá a co...

Fed zřejmě zvýší úrokové sazby

Americká centrální banka (Fed) podle všeobecného přesvědčení finančních trhů ve středu po roce znovu zvýší svou základní úrokovou sazbu. Největší světová...

Výběr článků

Načítám