Hlavní obsah

Američané uvalí cla na dovoz mexických rajčat

Novinky, bož

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa se chystá uvalit cla ve výši 17,5 procenta na dovoz rajčat z Mexika. Informoval o tom server deníku Financial Times. Opatření má následovat poté, co Mexiko a USA nedosáhly v této oblasti dohody. Mexičané odhadují, že opatření by jejich zemědělce mohlo stát 350 milionů dolarů (přes osm miliard korun) ročně.

Foto: Petr Horník, Právo

Mexičané odhadují, že opatření by jejich zemědělce mohlo stát 350 milionů dolarů (přes osm miliard korun) ročně.

Článek

„Jde o velmi špatné zprávy, je to velké zklamání,“ nechala se slyšet náměstkyně ministra pro zahraniční obchod Luz María de la Moraová. Podle ní opatření poškodí jak mexické producenty, z nichž řada bude muset skončit, tak americké spotřebitele.

Spor o rajčata vyvolává obavy z možného zdržení ratifikace aktualizovaného znění Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) mezi USA, Kanadou a Mexikem. Změny v dohodě si vynutil prezident Trump.

Tématem mexických rajčat se americká vláda začala zabývat po nátlaku floridské rajčatové lobby a republikánských politiků z téhož státu. Vláda následně oznámila, že 7. května po 23 letech znovu zahájí vyšetřování mexického dovozu rajčat pro podezření z dumpingu.

Reklama

Výběr článků

Načítám