Hlavní obsah

Alžírsko prozkoumá obří ložiska břidlicového plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alžírsko zahájí průzkum svých potenciálně rozsáhlých ložisek břidlicového plynu. Vláda rozhodla o uskutečnění vrtů a podpořila vstup zahraničních investorů do rozvoje nového zdroje, uvedla agentura AP. Alžírsko je jedním z hlavních dodavatelů plynu do Evropy a možnou alternativou ruských dodávek.

Foto: Kjetil Alsvik, ČTK/AP

Archivní záběr zařízení pro těžbu plynu v Amenasu

Článek

Podle loňské zprávy amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) by Alžírsko mělo mít v břidlicových formacích uloženo asi 20 biliónů krychlových metrů plynu. Alžírské rezervy jsou podle EIA třetí největší na světě po Číně a Argentině.

EU ročně spotřebovává kolem 450 miliard kubíků plynu, z toho asi třetinu odebírá z Ruska, většinou přes ukrajinské území. Obavy o budoucnost ruských dodávek vyvolaly okolnosti nynější ukrajinské krize.

Alžírsko bude nyní chtít zjistit, nakolik jsou jeho zásoby břidlicového plynu komerčně využitelné. Během příštích sedmi až 13 let vláda předpokládá uskutečnění 11 vrtů.

Alžírská ekonomika je silně závislá na vývozu ropy a plynu, v posledních letech ale jejich těžba klesá. Loni Alžírsko vyvezlo 45 miliard kubíků plynu, uvedla státní energetická společnost Sonatrach. Těžba se dostala na vrchol 65 miliard kubíků už v roce 2005, od té doby slábne.

Rozvoj břidlicových ložisek plynu a ropy je nejdále v USA, které v posledních letech zažívají "břidlicovou revoluci" a následnou transformaci energetiky. Těžbu těchto zdrojů nyní prudce zvyšuje Čína a tento týden první objevy břidlicového plynu v Argentině učinila státní společnost YPF a americký koncern Exxon Mobil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám