Hlavní obsah

Zneuctění státnosti, odsuzují komunisté alternativní oslavy 28. října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alternativní oslavy 28. října na Staroměstském náměstí v Praze jsou podle Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) zneuctěním české státnosti. Strana to ve čtvrtek sdělila v tiskovém prohlášení. Část politiků a dalších osobností veřejného života se rozhodla v pátek oslavit Den vzniku samostatného československého státu na náměstí místo oficiálních oslav na Hradě, a to kvůli sporu o státní vyznamenání pro přeživšího holocaustu Jiřího Bradyho.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Nejvyšší státní vyznamenání - Řád Bílého lva (vpravo)

Článek

Bradyho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), obvinil prezidenta Miloše Zemana, že podmínil udělení vyznamenání Bradyho zrušením schůzky ministra s tibetským duchovním dalajlamou. Brady a jeho rodina uvedli, že je kancelář prezidenta o vyznamenání informovala, ale nakonec Brady vyznamenání nedostane.

Hrad souvislost s Hermanovým setkáním s dalajlamou popírá, pro řadu politiků to však není přesvědčivé, označují hradní přístup za nemorální a rozhodli se místo na Pražském hradě oslavit svátek jinde.

„Provokace, organizovaná na Staroměstském náměstí, není jen zneuctěním české státnosti. Útočí na samy její základy. Zemi, v níž sílí vůle po změně k lepšímu, chce znovu rozdělit a srazit zpět. Takovou hanebnost třeba rozhodně odmítnout,“ oznámilo vedení komunistické strany.

Komunisté se také odmítli zúčastnit čtvrtečního ocenění Bradyho ve Sněmovně. „Ať si trhnou nohou,“ poznamenal k tomu Brady. [celý článek]

Alternativní oslavy na Staroměstském náměstí organizuje místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN a TOP 09) a zúčastní se jich například také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr Herman, Brady, rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller nebo prezidentský kandidát Michal Horáček.

Účastníky alternativních oslav komunisté označili za „elity ochotné posluhovat cizím zájmům“.

„Jde o agresivní manipulaci, jejímž pozadím je velmocenský nátlak na naši republiku,“ píše se v prohlášení KSČM. Jaká velmoc za nátlakem stojí, komunisté neuvedli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám