Hlavní obsah

Bradyho ocenila i Sněmovna. Komunisté v sále chyběli

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Po premiérovi ocenila Jiřího Bradyho ve čtvrtek i Poslanecká sněmovna. Spolu s medailí dostal také pamětní list. Během ceremoniálu v sále chyběli poslanci KSČM.

Brady dostal vyznamenání v poslanecké sněmovněVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Při příchodu do sálu přivítali poslanci Bradyho velkým potleskem. Slovo si vzal šéf dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). Přivítal ve Sněmovně Bradyho příbuzné, kteří přihlíželi z galerie pro hosty.

„Poslanci zde shromáždění by vám chtěli ze srdce poděkovat za váš mnoholetý neúnavný boj za lidská práva. Za vaši roli pedagoga, který znovu a znovu vede mladší generace k potřebě tolerance a snášenlivosti,“ řekl Hamáček. Podotkl, že Brady nikdy na svou vlast nezapomněl.

„Události posledních dnů vzbudily vlnu zájmu o váš odkaz. Ačkoliv zastáváme v některých věcech rozdílné názory, smiřuje nás hluboká úcta ke všemu, co jste prožil a vykonal,“ uvedl Hamáček.

Ve čtvrtek v 11 hodin v sále chyběli komunisté. „Hluboce si vážíme všech, kdo bojovali proti fašismu, kdo trpěli, přežili holocaust a působili na školách v ČR i po celém světě a poukazují na hrůzy holocaustu. Ale ten příběh byl podle našeho soudu politicky zneužit, možná k zahájení předvolební kampaně před prezidentskými volbami. To je pro nás nepřijatelné,” vysvětlil šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

„Ať si trhnou nohou”

Když Brady ze Sněmovny odcházel, novinářům řekl, že si neúčasti komunistů vůbec nevšiml. „Ať si trhnou nohou,“ prohlásil.

Klidně bych šel na detektor lži řekl BradyVideo: Václav Toman, Novinky

Komentoval také postup Hradu. Řekl, že 5. listopadu dostane výpis od operátora, který dokáže, že mu šéf hradního protokolu Jindřich Forejt volal.

„Nemám důvod lhát. Je to ostuda. Já bych klidně šel na detektor lži. Když jsem byl malej kluk a na Hradě byl prezident Masaryk, viděli jsme jeho heslo Pravda zvítězí. A teď je ta pravda nějak kroucená, tak je to trošku smutné,“ řekl. Věří prý, že pravda nakonec stejně zvítězí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám