Hlavní obsah

Zmírnění trestu za eutanazii čeká rozsáhlá debata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zmírnění výše trestu za eutanazii obsahuje spolu s dalšími mnoha novinkami návrh nového trestního zákoníku, který chce v brzké době předložit k projednání do vlády ministerstvo spravedlnosti. Návrh vyvolá rozsáhlou debatu mezi právníky, mediky a společenskými vědci o možnosti legalizace eutanazie. Sdělil to poslanec Zdeněk Koudelka (ČSSD).

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

"Na problematiku zabití z rukou doktora je často pohlíženo jinak než na obyčejné zabití. Příčinou je předpoklad, že zabití z útrpnosti nepatří do obecného pojetí skutkové podstaty trestného činu vraždy," pokračoval Koudelka.

Na lékaře, který ukončil život těžce nemocného trpícího pacienta, není podle něj pohlíženo jako na vraha. Společnost se dívá na jeho čin jinak a z právního hlediska jej i jinak hodnotí. Koudelka, jenž je právníkem, dále připomněl, že v českých nemocnicích je několik případů, kdy pacient je při životě udržován jen pomocí léků a přístrojů. Tito lidé trpí nevyléčitelnou a vysoce bolestivou chorobou a kvalita jejich života už není příliš vysoká. V podstatě jde jen o dlouhé bolestné umírání.

"V České republice je dnes eutanazie zakázána. Může být ale kdykoliv dovolena, protože Ústava neukládá jedinci povinnost žít. Každý má právo na smrt, sebevražda není trestný čin. Přesto všechno ale asistovaná sebevražda zakázaná je," uzavřel poslanec.

Anketa

Jste pro legalizaci eutanazie v ČR?
Ano
82,3 %
Ne
17,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 277 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám