Hlavní obsah

Zklamaný pekař Bláha míří ze Sněmovny

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec za ANO a známý liberecký pekař Jiří Bláha ve Sněmovně zřejmě brzy skončí. Právu řekl, že po dvou letech práce zákonodárce má pocit, že mnohem prospěšnější by byl doma u své rodiny a firmy.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Jiří Bláha (ANO)

Článek

„Nejsem a nebudu politik a asi ani nechci být. Dva roky jsem se ve Sněmovně snažil něco změnit, posunout, sdělit. Vložil jsem do toho obrovské množství práce, času a energie na úkor své rodiny a firmy, a když najednou zjistíte, že občas jdete hlavou proti zdi, tak vám to na náladě nepřidá,“ řekl Bláha Právu.

Zatím si ale s rozhodnutím dává na čas. „Rozhoduji se, kde a čím mohu být prospěšnější, a svoji roli ve Sněmovně vidím otevřenou, protože občas mám pocit, že pro lidi kolem sebe bych udělal mnohem víc, kdybych byl v Liberci a ve své firmě. Mojí současnou motivací je hlavně skutečná změna novely zákona o exekucích,“ doplnil s tím, že když se už daří věci posouvat, tak jen velmi pomalu.

Štědrý dárce ANO Stuchlík v politice končí, složí i mandát zastupitele

Domácí

Podle Bláhy jsou přitom věci jako insolvence, exekuce, práce načerno, daně a odvody, zákoník práce, pracovní doba, důchodová reforma reálné a svázané problémy. Pokud se prý nebudou řešit, odnesou to příští generace.

ANO přichází o podnikatele

„Spousta poslanců bohužel netuší, co by podnikatelé skutečně ocenili. Sice říkají, že je nesmíme zatěžovat nebo jim přidávat práci, ale těch paskvilů, které jsme na ně navalili za posledních 30 let, je spousta. Velká část si ale na skutečnou změnu netroufá, přinejlepším změní jen nějaký parametr,“ podotkl poslanec.

Pokud se Bláha rozhodne k odchodu, půjde o dalšího z podnikatelů za ANO, kteří se politice rozhodli dát vale. Poslance by sice nahradil frýdlantský pivovarník Marek Vávra, který je už libereckým zastupitelem za ANO, Bláhův odchod by byl ale pro babišovce nepříjemný symbolicky – nedávné průzkumy naznačují, že ANO přichází hlavně o podporu podnikatelů, na jejichž zájmy Babiš jakožto člověk pocházející z byznysu vždy kladl důraz.

Babišovi oblíbenci se do ANO neženou

Domácí

V minulosti se s politikou a ANO rozloučil někdejší majitel společnosti Fincentrum Petr Stuchlík, který si brousil zuby na post pražského primátora, z politiky vypadl kuriózně a vlastní vinou i šéf textilky Juta Jiří Hlavatý.

S ANO před sněmovními volbami v roce 2013 koketoval i šéf betonárny BEST Tomáš Březina, který ale svoji kandidaturu stáhl se slovy, že Babišovo hnutí není dostatečně pravicové.

Spor s Babišem v tom prý není

Bláha ve sněmovních volbách v roce 2017 kandidoval v Libereckém kraji jako nestraník za ANO z prvního místa a získal 4950 preferenčních hlasů. Toho, že by svým odchodem zklamal voliče, se neobává. „Upřímně hromada lidí volila hlavně pana Babiše, ne mě,“ podotkl.

Na dotaz, zda za jeho odchodem nejsou třeba neshody s Babišem, který podle informací Práva poslance pokládá za neřízenou střelu a několikrát se pozastavil nad jeho výroky, Bláha odpověděl: „Nemusíme mít stejné názory, ale problém spolu nemáme.“

Bláha na sebe v minulosti strhl pozornost. Loni při debatě o zvyšování rodičovského příspěvku varoval, že ženy, které jsou čtyři pět let na rodičovské, ztratí pracovní návyky. „V ten okamžik se dostáváme do stavu, že ti lidé absolutně ztratí pojem o tom, co to je vstávat do práce, organizovat si rodinný život tak, jak by měl být organizován,“ řekl. Po kritice uvedl, že nechtěl útočit na matky, ale poukazoval na příklady, se kterými se jako podnikatel setkával.

Ondráček rezignoval na post předsedy komise pro kontrolu GIBS

Domácí

V roce 2018, když se probírala kandidatura poslance KSČM Zdeňka Ondráčka na šéfa sněmovní komise pro kontrolu GIBS, se vymezil vůči protestům proti Ondráčkovi.

„Jestliže tu chceme nové procesy jako s paní Horákovou nebo s lidmi, s továrníky, kteří byli vyháněni z továren, a bylo všelidové hlasování a byla všelidová podpora, tak dělejme to, co děláme. Opravdu hon na čarodějnice a veřejné odsouzení jednoho člověka,“ řekl tehdy.

Bláha posléze výrok vysvětloval tím, že srovnával symboly, chtěl vyprovokovat diskusi a poukázat na to, že jde o stejný styl kastování jako za minulého režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám