Hlavní obsah

Žena v kómatu porodila v Brně zdravé dítě

Právo, Jan Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Peklem si prošla Jaroslava Tlustá, když se dlouhé týdny starala o těhotnou dceru Veroniku, která skončila po těžké dopravní nehodě v bezvědomí s těžkými zraněními. Dnes už babička malého Daniela pomáhala každý den doktorům a ošetřovatelkám po dobu dvanácti týdnů. Její dcera v kómatu v polovině ledna porodila císařským řezem. Podobný případ je zcela výjimečný.

Foto: Jan Kříž, Právo

Jaroslava Tlustá se svou dcerou Veronikou

Článek

„Moc děkuji všem za výbornou péči o moji dceru. Byli jsme jako jedna rodina,“ řekla v úterý žena s dojetím zdravotnickému personálu Fakultní nemocnice Brno (FNB).

Zatímco čerstvá babička plánuje dále péči o svou dceru, dítě si k sobě v pondělí vzal Veroničin bratr s manželkou, kteří už mají dvě děti. Celá široká rodina se podle slov Jaroslavy Tlusté semkla, aby pomohla vyřešit současnou krizi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Byla postupně vyváděna z umělého spánku, ale pořád se s ní nedařilo navázat kontakt
primářka Dagmar Seidlová

Léčba ženy se nyní přesune do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde bude probíhat intenzivní rehabilitace, která nebyla v těhotenství možná.

Třiatřicetiletá Veronika Tlustá se na konci října minulého roku srazila s protijedoucím autem nedaleko Jihlavy. Byla převezena se závažným poraněním mozku a krční páteře do traumacentra FNB. „Po třech týdnech byla postupně vyváděna z umělého spánku, ale pořád se s ní nedařilo navázat kontakt,“ popsala primářka anesteziologicko-resuscitačního oddělení Dagmar Seidlová.

Protože byl plod v době nehody starý pouze dvacet týdnů, nebylo možné provést porod, aniž by dítě nepřežilo. „Protože ale nenastaly žádné komplikace, mohli se lékaři věnovat pacientce a přitom nechat malého Daniela dorůst do dvaatřiceti týdnů,“ vysvětlil primář neonatologického oddělení Ivo Borek. Tehdy už bylo dítě dostatečně silné a lékaři se rozhodli pro porod císařským řezem.

Je v perzistentním stavu

Zdravý, dvoukilový Daniel byl po narození v intenzivní péči a nyní už nic nepřekáželo předání do domácí péče. Je prvním dítětem své matky, která je v současné době v takzvaném perzistentním vegetativním stavu, což znamená, že i když nereaguje na vnější podněty, její základní životní funkce fungují normálně.

Jako perzistentní se označuje takový stav, který trvá kratší dobu než rok a předpokládá se u něj vývoj k lepšímu. Žena začíná hýbat levou rukou a levou nohou a postupně se zlepšuje i v reakci na podněty. Lékaři věří v dobrý konec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám