Hlavní obsah

Mimořádný projev prezidenta Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident republiky Miloš Zeman v sobotu před rozhovorem na TV Prima přednese mimořádný projev, Novinky ho od 11 hodin nabídnou živě. Očekává se, že se hlava státu po týdnu vyjádří k odhalením kolem výbuchu skladu munice ve Vrběticích. Minulou sobotu premiér Andrej Babiš spolu s ministrem vnitra Janem Hamáčkem zveřejnili, že podle českých tajných služeb za výbuchem z roku 2014 stojí agenti ruské tajné služby GRU.

Projev prezidenta Miloše Zemana ke kauze VrběticeVideo: ČTK

 
Článek

Prezident Zeman dosud k událostem, které vedly k nejvážnější diplomatické krizi v česko-ruské novodobé historii, dosud mlčel. Premiér Andrej Babiš pouze deklaroval, že hlava státu o postupu vlády vůči Ruské federaci v souvislosti s kauzou ví a souhlasí s ním.

Zeman zesměšnil ČR, všímají si na Slovensku

Evropa

Česko kvůli obvinění ve spojitosti s Vrběticemi vyhostilo napřed 18 zaměstnanců ruské ambasády v Praze, které tuzemské tajné služby označily jako ruské agenty s diplomatickým krytím. Moskva, která obvinění z podílu na výbuchu ve Vrběticích, při kterém zahynuli dva lidé, odmítá v odvetě vyhostila 20 zaměstnanců české ambasády.

Zeman chce další důkazy o zapojení GRU ve Vrběticích. Podezření je podle něj vážné

Domácí

Nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek poté ve čtvrtek oznámil, že v Česku zůstane od června jen tolik pracovníků ruské ambasády, kolik zůstalo českých v Rusku. Po recipročním nastavení počtu diplomatů v Česku volala dlouhodobě tuzemská opozice. Z Česka tak do konce května musí odcestovat na sedm desítek zaměstnanců ruské ambasády.

Práce pro ministry i CEFC. Kdo je Jakub Kulhánek

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám