Hlavní obsah

Zeman se po týdnu mlčení chystá v neděli vystoupit s projevem

Novinky, ČTK, bož, ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident republiky Miloš Zeman v neděli v 11 hodin vystoupí s projevem ke kauze Vrbětice, oznámila televize CNN Prima News. Podle původních informací měl vystoupit v pořadu Partie Terezie Tománkové. V tom vystoupí až deset minut po začátku projevu.

Foto: ČTK

Miloš Zeman

Článek

„Projev vznikl nečekaně před začátkem natáčení Partie Terezie Tománkové v Lánech. Miloš Zeman projevil zájem o jeho realizaci těsně před začátkem rozhovoru, jehož přesné datum je domluvené již od března,” uvedl za televizi Prima Matěj Štýs.

Televize Prima a CNN Prima NEWS odvysílají projev před začátkem pořadu. Projev televize Prima poskytne k odvysíláním i dalším celoplošným televizím a médiím.

„V první hodině Partie, která začne výjimečně o několik minut později po projevu prezidenta, se bude Terezie Tománková ptát prezidenta Miloše Zemana na další informace ke kauze Vrbětice i na aktuální politickou situaci,” doplnil Štýs.

Týdenní mlčení

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechal slyšet, že prezident mohl vystoupit dříve než týden po zveřejnění kauzy. „Možná by bylo lepší, kdyby reagoval osobně,” uvedl ve středu Babiš v rozhovoru pro server iDnes s tím, že dřívější reakce by byla lepší.

Kolář: Český dům v Moskvě zamrzne, ale v takovém napětí se těžko tančí na palubě

Domácí

Zeman podle premiéra Andreje Babiše (ANO) dosavadní kroky vlády v kauze Vrbětice jednoznačně podpořil. Premiér také zmínil, že by možná bylo lepší, kdyby prezident vystoupil o něco dřív než v neděli, nicméně prezident se podle něj s případem detailně seznamuje. V úterý v té souvislosti přijal například policejního prezidenta Jana Švejdara.

Solidaritu ČR v souvislosti s výbuchy ve Vrběticích vyjádřily země Severoatlantické aliance. Tři ruské diplomaty vypovědělo Slovensko, další státy Pobaltí.

Gebrev poprvé přiznal, že dodával zbraně na Ukrajinu

Zahraniční

Vztahy mezi Prahou a Moskvou jsou na bodu mrazu od minulé soboty, kdy česká vláda zveřejnila informaci, že se ruské tajné služby zapojily do výbuchů muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014, které si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.

Následně Česko vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli označeni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb. Moskva reagovala vypovězením 20 členů české diplomacie včetně zástupce velvyslance, čímž v podstatě paralyzovala ambasádu v Rusku, neboť tam zůstalo jen sedm diplomatů a 25 administrativně-technických pracovníků.

Česko prostřednictvím nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) odpovědělo ultimátem. Rusové měli umožnit návrat vyhoštěných diplomatů, nebo Česko sníží počet těch ruských na ambasádě v Praze na stejný počet, jaký zůstal Čechům v Moskvě. Rusové nereagovali a Česko se tak rozhodlo zastropovat počet Rusů na jejich ambasádě na úrovni stavu českého zastoupení v Moskvě.

Prahu musí do konce května opustit 63 pracovníků ruského velvyslanectví s rodinami.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezident by mohl reagovat dříve, míní Babiš

Prezident Miloš Zeman by mohl k zapojení ruských zpravodajských služeb do výbuchů ve Vrběticích vystoupit dříve než týden poté, co vláda o zákulisí incidentu...

Výběr článků

Načítám