Hlavní obsah

Zeman v Číně pokazil Česku pověst, tvrdí Kalousek a Pospíšil

Právo, kab

Prezident Miloš Zeman svými výroky o celistvosti Číny včetně Tchaj-wanu a Tibetu rozhněval místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska i europoslance Jiřího Pospíšila (nestr. za TOP 09). Domnívají se, že prezident nereprezentuje postoj České republiky.

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Pekingu.

Článek

„Pan prezident se svými výroky v Číně o 180 stupňů odchýlil od dlouhodobé konzistentní politiky ČR, která měla za všech vlád, ať pravicových či levicových, obhajobu lidských práv jako svou velkou mezinárodní politickou prioritu. Tím také byla Česká republika na mezinárodním poli zajímavá,“ uvedl pro Právo Kalousek.

Prezident podle jeho mínění svůj úřad vykonává způsobem, který znevažuje pověst ČR v zahraničí i doma. „Jeho pro nás nepřijatelné výroky na zahraniční scéně, ať již na Rhodosu, nebo v Číně, Českou republiku poškozují a neodpovídají tomu, jak by se měl prezident republiky chovat,“ dodal Kalousek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Europoslanec Pospíšil mu dává za pravdu. „Já patřím k těm, kteří se zasazují za práva Tibetu. Patřím k těm, kteří si myslí, že je třeba pojmenovat věci správnými jmény. Tibet byl Čínou obsazen formou agrese a to je jednoznačné. Ten stav je z hlediska mezinárodního práva protiprávní. Toto jednání odsuzuji a pomyslně vyvěšuji tibetský prapor,“ řekl Právu Pospíšil s tím, že Tibet by měl být autonomní.

„Upozorňovat na to, že v Tibetu jsou pošlapávána lidská práva, by mělo být součástí naší zahraniční politiky,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám