Hlavní obsah

Zeman si kopl do „Nečasovy mrtvoly” a podpořil růst minimální mzdy

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman vystoupil v sobotu na šestém sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a podpořil návrh Bohuslava Sobotky na zvýšení minimální mzdy v lednu příštího roku o 500 korun. Zároveň si rýpnul do bývalého premiéra Petra Nečase, jenž zvýšení minimální mzdy bránil.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Prezident Miloš Zeman v sobtu vystoupil na szejzdu ČMKOS. V pozadí předseda ČMKOS Josef Středula.

Článek

„Plně podporuji úsilí o další zvyšování minimální mzdy, protože lidé by měli mít motivaci chodit do práce a nežít na sociálních dávkách,“ řekl Zeman na sjezdu v pražském hotelu Olšanka.

Vzpomněl také na vládu expremiéra Nečase, která zvýšení minimální mzdy odmítala. Tehdy o tom prý jednala tripartita v čele s Nečasem. „On pronesl nezapomenutelný výrok: ‚Zvýšení minimální mzdy projde jen přes mou politickou mrtvolu,‘“ ušklíbl se Zeman nad bývalým předsedou vlády, který po aféře Nagyová v politice skončil. Sál Zemana odměnil hlasitým potleskem.

Zeman také nabádal odbory k jednotě a zkritizoval klesající počet odborových svazů i jejich členů. „Lze předpokládat, že tento trend je bohužel setrvalý a relativně dlouhodobý,“ poznamenal.

„Je mi smutno i z toho, že dochází k určité dezintegraci odborů,“ konstatoval prezident s tím, že by odbory měly být solidární a jednotné. Za projev solidarity rozhodně nepovažuje nedávné vystoupení odborového svazu mladoboleslavské automobilky Škoda ze svazu KOVO. „Osobně to pokládám za chybu,“ řekl.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

„Odbory v této zemi budou silné pouze tehdy, budou-li jednotné, a pokud se podaří zvrátit onen klesající trend jejich členské základny,“ dodal Zeman závěrem.

Reklama

Související články

Zeman na Hradě přijal barmského disidenta

Prezident Miloš Zeman přijal v úterý na Pražském hradě barmského disidenta Kyawa Zwu Moea. Šéfredaktor vlivného barmského časopisu Irrawaddy vydávaného...

Ropáka roku dostal Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman se stal vítězem ankety Ropák roku za antiekologický čin. Prezident tuto anticenu obdržel za podporu výstavby kanálu Dunaj–Odra–Labe....

Výběr článků

Načítám