Hlavní obsah

Zeman bude velmi kritický, pokud se zpozdí příprava služebního zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud koalice nedodrží harmonogram přípravy služebního zákona, tak se na ni snese od prezidenta Miloše Zemana velká kritika. Po úterní schůzi s hlavou státu to sdělil místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezidentovi Bartošek řekl, že na podobě zákona budou v koalici intenzivně pracovat. Zároveň ale připustil, že v některých aspektech chystaného zákona se s prezidentem neshodli. O konzultaci ohledně projednávání návrhu služebního zákona Zemana požádal sám Bartošek.

Koaliční návrh zákona počítá se vznikem generálního ředitelství státní služby se zhruba 30 úředníky. Ředitelství by mělo mimo jiné sjednocovat pravidla pro výkon služby ve všech úřadech a organizovat vzdělávání úředníků.

Na jednotlivých úřadech by pak měli působit státní tajemníci se sedmiletým funkčním obdobím. Vláda chce, aby byl zákon účinný od ledna 2015. Sněmovna by o něm mohla rozhodovat letos v červnu.

"S panem prezidentem jsme nebyli ve všem ve shodě, například roli generálního ředitele vidí jako mnohem silnější než my. Diskutovali jsme také o tom, zda by měl generálního ředitele jmenovat prezident, nebo někdo jiný," připustil Bartošek.

Ředitele by měli jmenovat státní úředníci v penzi 

Zeman také nedávno uvedl, že plánované generální ředitelství je nezbytnou institucí. Za vyhovující by považoval, pokud by jeho ředitele jmenovala komise státních úředníků v penzi.

Upozornil na to, že pokud by generální ředitelství státní služby nevzniklo, úředníky by opět jmenovali ministři a stranická příslušnost kandidáta by dostávala přednost před odborností.

"S panem prezidentem jsme se shodli na tom, že je potřeba zintenzivnit jednání k nějaké společné dohodě koaličních stran tak, aby se na červnové zasedání Sněmovny dostal kompletní návrh zákona," uvedl také Bartošek.

Česko zaostává v Evropské unii 

"Máme před sebou intenzivní jednání, zástupci koaličních stran budou jednat 2. a 3. května, takže času bude dost a já doufám, že bude i vůle," dodal.

Řadu let odkládaný služební zákon, který má odpolitizovat státní správu, je jedním z nejstarších ústavních dluhů České republiky. Česko je jedinou zemí Evropské unie, která zákon o státní službě nemá.

Koaliční návrh zákona ještě nezískal definitivní podobu, v některých bodech přetrvávají spory. Myšlenku generálního ředitelství kritizuje opoziční ODS, podle ní jde o zbytečný a drahý úřad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám