Hlavní obsah

Zeman po dlouhé době na veřejnosti: Za zesměšnění vlády na semináři SPD sklidil ovace vestoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Miloš Zeman ve středu vystoupil ve Sněmovně na semináři „Evropa a svět 2030“, který uspořádali poslanci SPD, a pustil se do sžíravé kritiky současné vlády Petra Fialy (ODS).

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Bývalý prezident Miloš Zeman byl 24. ledna 2024 hostem na semináři Evropa a svět 2030, který v Poslanecké sněmovně pořádal poslanec SPD Vladimír Zlínský.

Článek

Jednalo se o jedno z mála veřejných vystoupení exprezidenta poté, co mu v březnu loňského roku skončil mandát. Zeman v minulosti SPD opakovaně podpořil, jako prezident vystupovali i na jejích sjezdech.

„Nemocí ČR je nekompetence vlády, šířící se do mnoha oblastí,“ prohlásil Zeman na semináři, který měl předpovídat vývoj v Evropě a ve světě do příštích let s ohledem na prosperitu ČR. „Tato vláda není ani pravicová, ani levicová, ani liberální, ani konzervativní. Je odborně nekompetentní, je vládou amatérů,“ nebral si servítky exprezident.

Ovace vestoje

Naznačil, že by lidé v příštích volbách neměli volit současné vládní strany. „Jaký je lék proti této nemoci? Vzpomenu na své vystoupení na Letenské pláni v listopadu 1989. Skončil jsem ho slovy ‚chceme svobodné volby‘, dovolte, abych tuto výzvu opakoval i dnes,“ zakončil Zeman svůj proslov, za nějž sklidil ovace vestoje.

Zeman: Můj největší neúspěch byl, že jsem se totálně zmýlil v Putinovi

Domácí

V proslovu kritizoval i konkrétní členy vlády, včetně premiéra Fialy, který je původní profesí politolog. „Mezi politologií a politikou je zhruba takový vztah jako mezi sexuologií a reálným sexem. Od sexuologa nemůžeme očekávat, že se stane Casanovou. Od politologa nemůžeme očekávat, že se stane dobrým politikem,“ sázel Zeman bonmoty za smíchu v sále.

Rýpl si také do předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové i do ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09). O Pekarové řekl, že „označila tchajwanskou továrnu na polovodiče v Drážďanech za velký úspěch ČR“. „Některé výroky současných politiků a političek mi připomínají výroky Milouše Jakeše,“ poznamenal.

O Langšádlové mluvil, když zmínil degeneraci českého školství, zdravotnictví, ale i vědy a techniky. „Když jsem ji přijímal jako adeptku na ministryni, zjistil jsem, že o vědě, výzkumu a inovacích neví zhola nic. Několik kontrolních otázek prokázalo, že paní Langšádlové je věda, výzkum a inovace, bytostně vzdálená,“ vzpomínal Zeman.

„A protože se říká, že ryba smrdí od hlavy, tak v případě, že ministryně pro tento resort je kvalifikovaná asi tak stejně jako teolog pro ministra zemědělství, nemůžeme předpokládat, že její podřízení budou podávat zářivé výkony,“ řekl s narážkou na ministra Marka Výborného z KDU-ČSL.

Blahopřál Okamurovi k rekordnímu projevu

Zeman vtipkoval i na účet předsedy SPD Tomia Okamury, který na semináři pronesl úvodní slovo. Blahopřál mu ke světovému rekordu v délce projevů: Okamura při sněmovních obstrukcích u projednávání korespondenční volby minulý týden hovořil téměř jedenáct hodin. „Délkou vystoupení nehodlám v žádném případě panu předsedovi konkurovat,“ řekl Zeman, který mluvil asi čtvrt hodiny.

Okamura v úvodním slově uvedl, že Brusel je „nemocí Evropy“. „Čím dříve z eurounijního Titaniku vystoupíme, tím lépe pro naše občany,“ řekl. Svět se podle něj začal radikálně proměňovat. „Pomalu, ale jistě se rozdělil na USA a jejich spojence a zbytek planety, který se americké hegemonii postavil,“ uvedl Okamura. „Světovláda USA končí. Je otázkou času, kdy svět přestane obchodovat v dolarech a většina planety se stane členy uskupení BRICS, které vede Čína a Rusko,“ řekl.

Na semináři vystoupil také bývalý politik za ODS Vlastimil Tlustý, nyní poradce hnutí Přísaha, levicová ekonomka Ilona Švihlíková či konzervativní publicista spojovaný s konspiračními kruhy Michal Semín.

Měl jste plínky? utahoval si Vondra z Okamury kvůli téměř 11hodinovému projevu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám