Hlavní obsah

Zeman měl v debatě více nepravdivých výroků

V úterním televizním duelu prezidentských kandidátů Jiřího Drahoše a Miloše Zemana v televizi Prima pronesl více nepravdivých výroků současný prezident Zeman. Podle analýzy serveru Demagog.cz sdělil během asi hodinového pořadu 28 faktických výroků, jako nepravdivé server vyhodnotil sedm z nich.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Podle serveru Demagog.cz uvedl Miloš Zeman při první prezidentské debatě obou kandidátů sedm nepravdivých výroků, Jiří Drahoš pak dva.

Článek

Jeho vyzyvatel Jiří Drahoš řekl 14 faktických výroků, pravdu neměl ve dvou z nich. Demagog.cz to zveřejnil ve středu ve své tiskové zprávě. Podrobnou analýzu výroků najdete zde.

„V debatě TV Prima se oba pánové dotkli řady témat, přičemž není bez zajímavosti, že na některá z nich jako potenciální hlava státu nemají žádné kompetence. Během diskuse se ani jeden nevyhnul faktickým přešlapům,” uvedl vedoucí projektu Demagog.cz Jan Tvrdoň.

Hlasujte v naší facebookové anketě.

Server debatu označil za emotivní a nestandardní. Zaznělo během ní 42 faktických výroků, většina z nich patřila Zemanovi, a to 28, Drahošovi zbylých 14.

Analýza: Zeman svůj přehled potopil nepravdami

Miloš Zeman má podle serveru přehled o mezinárodních jednáních o migračních kvótách či o tom, jaká práva na držení zbraní mají občané ve světě. „Pravdivé informace o postupu jmenování vlády ale potopil nepravdami ohledně legislativního procesu,” uvedl Demagog.cz. Nepravdy, kterých analýza zjistila sedm, se týkaly třeba přijetí směrnice Evropské unie k migraci, pravomoci prezidenta při podání ústavní stížnosti nebo podpisu mezinárodních dohod.

„Zároveň ani jeden z kandidátů neřekl o výstupech nebo aktivitě Bezpečnostní informační služby (BIS) nic pravdivého,” dodali pracovníci Demogogu.cz.

Zeman zároveň řekl tři zavádějící tvrzení a dva výroky, které se analytikům nepodařilo ověřit.

Od Drahoše zaznělo 14 faktických výroků, z čehož byly dva nepravdivé. Drahoš nesprávně mluvil o obsahu zprávy BIS a mylně označil Zemana za toho, kdo v roce 1999 prosazoval pomoc uprchlíkům z Kosova, ve skutečnosti to byl ministr zahraničí v jeho vládě Jan Kavan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám