Hlavní obsah

Zpřísní vláda opatření? Tisková konference po jednání kabinetu

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Již dva dny se drží rizikové skóre v rámci protiepidemického systému PES na 64 bodech. To odpovídá přísnějšímu, čtvrtému stupni, při kterém jsou zavřené obchody, restaurace i všechny služby. Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) by tak v pondělí měla rozhodnout, za jakých podmínek se Česko vrátí zpět do čtvrtého stupně. Brífink po jednání je naplánovaný na 16. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

Živě: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Podle dřívějších vyjádření může vláda rozhodnout o přísnějších opatření poté, co se index rizika v rámci systému PES drží tři dny v horším stupni. Pondělí by tak mohlo být právě třetím dnem.

Vláda také projedná očkovací strategii pro ČR.

Ještě den a PES může v Česku opět zavřít obchody

Domácí

Kabinet ale dříve ukázal, že PES nefunguje automaticky. Například minulý týden pozdržel přesun do třetího stupně z pondělí na čtvrtek.

Na čtvrtém stupni by se pak kromě opětovného zavření restaurací, obchodů i služeb obnovil zákaz nočního vyházení od 23:00 do 05:00 nebo zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Anketa plošné očkováníVideo: Novinky

Za růstem indexu je zvýšení reprodukčního čísla nad 1 i vývoj v jednotlivých krajích. Na úrovni 3. stupně jsou momentálně svými hodnotami indexu rizika krom Prahy (49) pouze Jihomoravský (51) a Plzeňský kraj (58). Ostatní jsou na úrovni 4. stupně, a Ústecký se dokonce s indexem 76 dostal na úroveň stupně 5.

Havlíček: Nouzový stav chceme do konce roku

Domácí

Vláda by měla v pondělí mluvit také o prodloužení nouzového stavu, který zatím platí do 12. prosince. Kabinet má v plánu probrat i očkovací strategii nebo podmínky, za jakých by se mohla otevřít lyžařská centra.

Výběr článků

Načítám