Hlavní obsah

Zvažujeme zvýšení poplatku za pohotovost, připustil Stanjura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda zvažuje zvýšení poplatku za pohotovost, připustil ministr financí Zbyněk Stanjura v sobotu na ideové konferenci ODS. Premiér Petr Fiala (ODS) zároveň slíbil, že kabinet žádné další poplatky zavést neplánuje. Podle primátora Prahy Bohuslava Svobody jsou ale „naprosto zásadní“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Nebavili jsme se o konkrétní částce, ale říkali jsme, že by bylo dobré, kdyby vláda nebo ministerstvo zdravotnictví zvážily zvýšení této částky,“ potvrdil Stanjura na dotaz, zda vláda zvýší poplatek za pohotovost. Ten v současnosti činí 90 korun.

„Každý z nás někdy musí využít tyto služby včetně mě a mohu garantovat, že ať už sestřičky, nebo lékaři, kteří se mi věnovali, říkali, že bychom poplatek měli zvýšit, protože jsou přetíženi. Znají z každodenní praxe případy, kdy tam lidé nemusí a nepotřebují. Je to v neprospěch lidí, kteří opravdu potřebují bezprostřední okamžitou pomoc,“ vysvětlil.

Premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci zdůraznil, že zavedení jiných poplatků ve zdravotnictví vláda ale nechystá.

Zvýšení daní je krvavý kompromis, poneseme následky, říká Skopeček

Domácí

„Důležité je, abychom ve zdravotnictví co nejefektivněji nakládali s financemi, které tam jsou, a musíme hledat cesty, jak toho nejlépe dosáhnout. Ale nikdo se nemusí obávat, že bychom šli do varianty zavádění poplatků za zdravotní péči,“ slíbil.

Podle Svobody jsou přitom zásadní. „Neděláme nic s tím, abychom našli odvahu pro to, abychom řekli, že regulační poplatky jsou naprosto zásadní věc, že bez nich nelze ovlivňovat příliv pacientů do zdravotnických zařízení, ale že musí mít přiměřenou výši a nějaký sociální polštář,“ vyzval na konferenci ODS primátor Prahy.

Ten dříve působil jako předseda zdravotnického výboru ve Sněmovně.

„Pojďme věci měnit, nebojme se jich. Lidé je přijmou, když jim za to nabídneme kvalitní zdravotnictví,“ zdůraznil Svoboda s tím, že podle něj se ODS zdravotnictví „naprosto systematicky vyhýbá“.

Zajíček chce být šéfem Hospodářské komory

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám