Hlavní obsah

Zajíček chce být šéfem Hospodářské komory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda občanských demokratů Zdeněk Zajíček v sobotu na ideové konferenci strany řekl, že chce kandidovat na prezidenta Hospodářské komory ČR. Pokud uspěje, rezignuje na post místopředsedy ODS. Volební sněm komory bude 31. května, podle dokumentu na jejím webu chce kandidovat také bývalý ministr za ČSSD Martin Pecina. Zajíček je nyní viceprezidentem komory. Současným prezidentem komory je Vladimír Dlouhý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ODS Zdeněk Zajíček

Článek

„Pokud bych v tomto souboji uspěl, pak bych hned vzápětí musel na svou pozici místopředsedy ODS rezignovat,“ uvedl Zajíček.

Zajíček je pražským zastupitelem, byl také součástí vyjednávacího týmu při sestavování magistrátní koalice. Zároveň je místopředsedou občanských demokratů, poradcem premiéra Petra Fialy pro eGovernment a digitalizaci. Vláda tento týden schválila jeho nominaci do správní rady Správy železnic, někteří ministři při příchodu na jednání uváděli, že se budou zajímat o Zajíčkovu vytíženost.

Hospodářskou komoru zakotvuje zákon jako obhájce zájmů podnikatelů ze všech oborů kromě zemědělství, potravinářství a lesnictví, které zastupuje Agrární komora. Hospodářská komora sdružuje přes 16 000 členů, jejími členy je více než 60 ze stovky největších českých firem. Působí v sedmi desítkách měst.

Dlouhý je prezidentem komory od roku 2014, v červenci 2020 byl ve své funkci potvrzen na tříleté volební období. Dlouhý zastával od roku 1990 do roku 1992 funkci ministra hospodářství a poté ministra průmyslu a obchodu až do roku 1997, kdy se při vládní krizi z politiky stáhl.

Neptejte se, neodpovíme. Zajíček bere zpět slova ohledně dotazů na kumulace funkcí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám