Hlavní obsah

Zavádějící údaje, zdvojené přihlášky. Na systém DiPSy si stěžují ředitelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každodenně se v elektronickém zadávání přihlášek na střední školy objevují nové chyby. Odstartoval se zpožděním a hrubkami. Gramatiku se povedlo opravit, ředitelé středních škol si ale stěžují na další nedostatky. Začaly jim chodit totožné přihlášky od jednoho uchazeče a zobrazují se několikrát, u některých škol se navíc objevují matoucí údaje.

Foto: repro DiPSy

Systém DiPSy na podávání přihlášek na střední školy

Článek

„Jde o počty přihlášených a přijatých uchazečů z předchozích let. V našem případě jsou zavádějící a školu poškozují,“ řekla Zdeňka Hamhalterová, ředitelka pražského gymnázia Arabská. Ve škole je možné studovat humanitní i přírodní vědy nebo programování. Grafy ovšem ukazují přihlášené a přijaté studenty všech směrů dohromady.

„Volali nám rodiče, že v DiPSy našli jiná čísla, než máme na webu,“ popsala ředitelka. Například pod nadpisem Programování svítí v DiPSy graf, podle nějž se hlásilo 350 lidí, ve skutečnosti to bylo 73. „Uchazeči se podívají, že na programování bereme třicet uchazečů. Vedle na grafu vidí, že se jich hlásí tři sta padesát, a řeknou si: Tam si přihlášku nepodám. Mělo tam být uvedeno, že ta čísla jsou celková,“ uvedla Hamhalterová.

Ministr školství neprodloužil termín pro podání přihlášek

Domácí

Miroslav Krejčí, šéf Cermatu, který organizuje přijímací řízení na střední školy, tvrdí, že jeho lidé měli k dispozici údaje jen pro celkový obor, nikoliv pro jednotlivé školní vzdělávací programy. „Jediný, kdo tyto informace má, jsou ředitelé škol,“ řekl Krejčí. Podle Hamhalterové ovšem měli ředitelé dostat možnost, aby zveřejněné údaje zkontrolovali, a žádá o smazání grafů. „Slíbil jsem paní ředitelce, že to smažeme, ale ještě jsem se k tomu nedostal,“ dodal Krejčí.

Stejný problém přitom řeší například pražské gymnázium Na Vítězné pláni. „V našem případě se jedná o šestiletý obor, kde jsou čísla chybná,“ řekl ředitel Jaroslav Mervínský. Nemá strach, že by se pod vlivem těchto údajů uchazeči báli podat přihlášku, protože na šestileté obory se žáci často hlásí bez většího stresu, zkrátka to „zkusí“. „Když jsou ovšem matoucí data u čtyřletých oborů, jako je tomu u gymnáziu Arabská, může nastat kritická situace. Lidé se mohou bát, že se na školu nedostanou,“ dodal Mervínský.

Stejná přihláška přijde dvakrát i třikrát

Ředitelé středních škol upozornili i na to, že v systému DiPSy často vidí totožnou přihlášku několikrát. „Některá je dvakrát, třikrát, někdy i čtyřikrát. Uživatelé zřejmě neměli jistotu, že přihláška odešla, tak ji odeslali znovu,“ uvedl Milan Maršík, ředitel Střední průmyslové školy elektrotechniky a informačních technologií v Dobrušce.

Hackeři zkusili zaútočit na systém přihlášek na střední školy

Domácí

Tuto domněnku potvrdil i ředitel Cermatu, během čtvrtka slíbil úpravy, díky nimž duplicity zmizí. „Rodič ovšem může další přihlášku podat i cíleně. Třeba jednu odešle, ale zapomene k ní přidat přílohu. Vyplní proto novou a odešle ji, už s přílohou,“ popsal Krejčí.

Proto by rovněž od čtvrtka měli být žáci či rodiče Cermatem upozorněni, že do systému nahráli více přihlášek. Měli by se znovu přihlásit a některou vzít zpět. Pokud to nestihnou do 20. února, budou situaci řešit ředitelé škol. Ti pak musí od žadatelů zjistit, která z přihlášek je platná.

Snad to brzy rozběhnou. Ředitelé jsou ke kolapsu systému přihlášek zatím shovívaví

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám